Građanski odgoj u splitskim školama tek/već od sljedeće školske godine?

15_11_2023 / 11:43h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Građanski odgoj u splitskim školama tek/već od sljedeće školske godine?

Održan radni sastanak.

Udruga MoSt u utorak je na platformi Zoom održala radni sastanak o građanskom odgoju i obrazovanju u školama. U jednosatnom sastanku podijeljena su iskustva drugih gradova, ali i još jednom najavljeno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u splitske škole.

Sastanak je vodila Đordana Barbarić iz Udruge MoSt, a ispred Grada Splita sudjelovala je Višnja Mikulić, voditeljica Odsjeka za odgoj, obrazovanje, znanost i tehničku kulturu. Sudionica sastanka bila je i Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja, kao predstavnica GOOD inicijative koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovne institucije. Iskustva uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u riječke, osječke i zagrebačke škole ispričali su Lana Golob iz Grada Rijeke, Nikola Baketa iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te Nikica Torbica iz udruge DKolektiv. Ponudili su i konkretnu pomoć Gradu Splitu koja bi podrazumijevala da Grad mora osigurati financijska sredstva samo za tisak priručnika i eventualne naknade za nastavnike. 

Goran Biličić iz Info zone podsjetio je da su slične prezentacije održane već nekoliko puta te da je Gradu Splitu već odavno ponuđena pomoć drugih gradova. Podsjetio je i da su u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurana sredstva za uvođenje građanskog odgoja u škole, no da se po tom pitanju cijelu godinu nije ništa napravilo. Istakao je da Grad Split treba što prije odgovorno pristupiti temi, poduzeti konkretne korake i pridobiti povjerenje šireg kruga udruga koje bi trebale biti dio procesa.

Splitski gradski vijećnik Damir Barbir najavio je da će se uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u splitske škole naći i u Proračunu Grada Splita za 2024. godinu. Vjeruje da će se tako u splitskim školama od sljedeće školske godine kvalitetnije učiti o ljudskim pravima i demokratskom građanstvu.