Grad Split više neće podupirati sve splitske studente na Erasmusu?

28_12_2023 / 10:35h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Grad Split više neće podupirati sve splitske studente na Erasmusu?

Snizit će se i iznosi potpora.

Do 30. prosinca otvoreno je Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o načinu i uvjetima dodjele potpora za financiranje dijela troškova studentima iz programa Erasmus+ studija. Dvije veće novine su ograničavanje potpore samo na studente koji posljednje tri godine imaju prebivalište u Splitu i sniženje iznosa potpora na maksimalnih 250 eura.

Grad Split prvi je u Hrvatskoj, 2018. godine, raspisao natječaj kojim je sufinancirao putne troškove studenata kojima je odobreno studiranje u inozemstvu u sklopu programa Erasmus+. Već nakon dva provedena natječaja promijenjeni su kriteriji te su za potporu mogli aplicirati svi studenti Sveučilišta u Splitu, bez obzira imaju li prebivalište u Splitu. Prijedlogom novog Pravilnika, pravo na potporu ponovno ne bi imali svi splitski studenti.

O ovom natječaju 2022. godine razgovaralo se na Kavi sa Savjetom mladih. Tada se istakao trend povećanja dostupnih sredstava i interesa studenata, ali i najavila mogućnost da i Županija i drugi Gradovi i Općine preuzmu ovakav model podrške studentima. Nažalost, Grad Split u aktualan proces izmjene Pravilnika nije uključio Savjet mladih Grada Splita i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu.

Info zona je u javnom savjetovanju uputila komentare na Nacrt prijedloga Pravilnika (.pdf).