Grad Split i četvrtu godinu bez certifikata Grad za mlade

27_03_2024 / 10:00h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: SDUDM
Grad Split i četvrtu godinu bez certifikata Grad za mlade

Šest gradova je zadovoljilo kriterije.

Povjerenstvo za dodjelu certifikata "Grad za mlade" donijelo je odluku o dodjeli Certifikata, na temelju javnog poziva iz siječnja ove godine. Sve kandidature prošle su ukupno tri razine evaluacije te je u konačnici šest gradova zadovoljilo sve potrebne kriterije, od čega njih četiri po drugi puta. Dobitnici Certifikata za razdoblje od 2024. do 2027. godine su Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka, Samobor i Šibenik.

Za dobivanje Certifikata gradovi su morali zadovoljiti najmanje 50% kriterija u svakom od osam tematskih područja (Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje i stanovanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje i Informiranje) te ukupni postotak ovisno o broju stanovnika (do 10 tisuća stanovnika – 60%; između 10 i 35 tisuća stanovnika – 70%; više od 35 tisuća stanovnika – 80%).

Svoje kandidature za dobivanje Certifikata ove godine dostavilo je ukupno 18 gradova. Članovi Povjerenstva koje odlučuje o pristiglim kandidaturama su predstavnici relevantnih organizacija i institucija u području rada s mladima: Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske, Savez Društava "Naša djeca" i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Sustav certificiranja gradova za politike usmjerene mladima, pod nazivom "Grad za mlade", 2021. godine pokrenula je Udruga gradova u suradnji sa svojim partnerima. Već na prvom pozivu kandidirala su se 32 hrvatska grada, a iste godine je sustav certificiranja prepoznat kao primjer dobre prakse od strane najvećeg europskog projekta koji se bavi mladima - Europe Goes Local.