Goulash Disko - drugačiji festival

27_06_2014 / 11:01h  |  Autor: Mario Vidić
Goulash Disko - drugačiji festival

- Goulash Disko festival nije tipični festival za masovnu konzumaciju - objasnila nam je Iva Kvakić, jedna od osnivačica i organizatorica prvog u potpunosti crowfunded festival na svijetu koji i ove godine stiže na Vis, a od petka se zagrijava u O'Hari.

Goulash Disko Festival, prvi u potpunosti crowfunded festival na svijetu, i ove godine stiže na Vis, točnije u Komižu od 4. do 9. rujna, u idiličnu atmosferu plaže Kamenice. Organizatori na otok dovode mnoštvo zanimljivih izvođača te gomilu popratnog sadržaja na jedinstvenoj lokaciji, a Splićani će se od ovoga petka u klubu O'Hara imati priliku uz Goulash Disko zagrijavati za festival.

Goulash Disko i ove je godine u potpunosti financiran putem grupnog financiranja

Goulash Disko večeri počele su još 2011. godine u Dublinu, zato što je nešto kronično nedostajalo u monotonoj klupskoj ponudi. Jako malo vremena je prošlo od prve večeri u manjem odjeljku kluba do rasprodaje čitavog kluba, rekla nam je Iva Kvakić, jedna od osnivačica i organizatorica festivala. - Goulash Disko je bilo mjesto gdje bi publika plesala s DJ-ima i plesačicama na pozornici, i s koje bi se vraćali s novim prijateljima. Organizatori, publika, DJ-i, pa čak i izbacivači u klubu, svi su bili jedna velika obitelj - objasnila je Iva. Nakon što su se preselili u Zagreb, nedostajala im je ta obitelj i atmosfera, stoga su odlučili Goulash zabavu preseliti na jedno od najljepših mjesta na Jadranu - plažu Kamenice na Visu.

Goulash Disko i ove je godine u potpunosti financiran putem crowfunding platforme Ulule, takozvanog grupnog financiranja. - Grupno financiranje znači da su ljudi kupovanjem karte za festival ujedno i osigurali da se festival dogodi, što je pridonijelo atmosferi na plaži gdje su svi istovremeno bili organizatori festivala i publika. Prošle godine su tako svi zajedno odlučili produžiti festival za još jedan dan, nitko nije htio ići doma - kaže Iva i dodaje je da zbog kapaciteta same plaže, ukupni broj prodanih karata ograničen, i zato se svi, uključujući izvođače, u tih par dana upoznaju, što opet pridonosi osjećaju zajedništva. - Sa svakim možeš popiti piće i zabaviti se - objašnjava Iva.

Predivna lokacija, obiteljski ugođaj, kvalitetna hrana i piće, potpuna suprotnost od masovnih festivala

Posebno ističe povezanost sa domaćinima, prije svega ponudom jela i pića. - U Komiži imamo predivna iskustva iz višegodišnjih posjeta, i smatramo da upravo Komiža najviše odgovara atmosferi festivala koju smo htjeli ostvariti - predivna lokacija, obiteljski ugođaj, kvalitetna hrana i piće, potpuna suprotnost od masovnih festivala napravljenih prvenstveno za englesko tržište – kaže Iva.

- Često znamo reći posjetiteljima da Goulash Disko festivalu moraju pridonositi, umjesto konzumirati ga. Upravo jer se tako publika i ponaša imamo dobru suradnju, a lokalno stanovništvo je više nego zadovoljno festivalom – naglašava Iva.

- Goulash Disko festival nije tipični festival za masovnu konzumaciju. Od svih posjetitelja se očekuje da poštuju sebe i druge, da paze na okoliš i da doprinose jedinstvenoj atmosferi koju imamo. Zauzvrat će dobiti iskustvo o kojem će još godinama pričati! Festival kojega se isplati posjetiti zbog svih navedenih razloga, drugačiji od svih ostalih, jedinstven u ponudi, lokaciji te po još mnogo čemu – zaključuje Iva.

Bogati line-up kroz čak impresivnih 6 dana uz gomilu izvođača od kojih svakako ne biste trebali propustiti - atmosferični Panama Cardoon iz Grčke, electro dub iz Francuske Mayd Hubb, ska hip-hop bend iz Engleske Rags Rudi, jedinstvena francuska reggae/hip-hop kombinacija L'Entourloop i domaći bend Drvored. Mali pregled svega što nas čeka možete pronaći i na Goulash Disko soundcloud stranici.