Gole žene manje provociraju

10_03_2014 / 19:33h  |  Autor: Antonija Šitum  |  Foto: Rene
Gole žene manje provociraju

Komedija Gole žene u konačnici više nasmijava nego provocira. Jesu li glumice zeničkog kazališta, kojima kao da je nedostajalo bravuroznosti u izricanju sočnih opaski, zaslužile veći pljesak, nikada nećemo saznati od ne baš raspoložene publike.

Splitska Lora je na Dan žena 8. ožujka ugostila Bosansko narodno pozorište Zenica koje se splitskoj publici predstavilo s hvaljenom komedijom Gole žene... i u babi ima vitamina, nastaloj prema romanu Duška Radovića Ženski razgovori u režiji Mirele Trepanić.

Gole žene su bile sve samo ne gole. Faketa Salihbegović-Avdagić (Ezo), Sabina Kulenović (Oliva) Anđela Ilić (Xena), Selma Mehanović (Štrumfeta), Lana Zablocki-Džehverović (Soap Lady) i Selma Ćosić (Femka) čine glumački ansambl koji je kroz ples, pjevanje i niz komičnih skečeva koji prikazuju različite likove žene, pokušao razbiti stereotipe o braku, ženama i muško-ženskim odnosima. Glumice je najavio glas Emira Fejzića, koji je vodio čitavi program, označujući veoma dinamične prijelaze iz jedne scene u drugu.

Fejzić je ujedno zaslužan i za scenski pokret koji veoma živo tijekom cijele predstave razbija dramske monologe i dijaloge. Sjajni kostimi s naglašenim erotizmom i kičastim detaljima, za koje je bio zadužen Antun Marohnić, dali su prepoznatljivi pečat ovaj cabaret komediji koja u konačnici više nasmijava nego provocira.

Centralni dio predstave u kojemu se jedino događaju dramske situacije, iako na komičan način, je dolazak pet žena na ezoterapiju kod Ezo, koju je uvjerljivo odigrala Faketa Salihbegović-Avdagić, a svojom neobičnom pojavom se nametnula kao vođa razigranog ansambla. Žene razočarane muškarcima i vlastitim predodžbama o tome što brak jest, traže savjete kako da privežu muža ili kako da ga se zauvijek riješe, pri čemu doživljaju polupsihotične napade.

Iako se čini da je missicama lakše, teorija pada u vodu kad se ispituje teorija. Izdržite li zajedno do mirovine, vjerojatno se nećete složiti da je brak "zaslužena penzija za bivše ljubavnike".

A jesu li glumice zeničkog kazališta, kojima kao da je nedostajalo bravuroznosti u izricanju sočnih opaski, zaslužile veći pljesak, nikada nećemo saznati od ne baš raspoložene splitske publike.