Glokalist i za goste i za lokalce

20_09_2016  |  Autor: Darko Čop  |  Foto: Glokalist / Facebook
Glokalist i za goste i za lokalce

Glokalist je u lokalnu ponudu za turiste unio svježinu: izvodi CSI večere, reproducira scene iz filmova, daje prostor mladim kreativcima, ali i misli i na lokalnu zajednicu...

Kontinuirani porast broja turista kojem svjedočimo svake godine uzrokuje i porast broja ugostiteljskih objekata, u prvom redu restorana i svih mogućih inačica temeljenih na ponudi hrane. Sve je manji broj kafića i barova u centru grada koji gostima nude program koji uključuje koncerte ili nastupa DJ-eva, a o inovativnoj ponudi da i ne govorimo. No Glokalist je svježi splitski primjer koji pokazuje da je ipak moguće gostima omogućiti program u kojem će i sami sudjelovati a koji se može uklopiti u ugostiteljsku ponudu.

Glokalist: prilika za mlade kreativce da pokažu talent

Glokalist:Play with us inicijativa je koju su u svibnju 2015. u Splitu pokrenuli Giobbe Araya, Talijan koji u Splitu živi zadnje dvije godine i Vanda Družić. U suradnji s lokalnom ekipom (Mario Božović, Siniša Novković i Viviana Zoković) pokušavaju inicirati pokretanje novih različitih programa baziranih na igri i na tome da sudionici provedu kvalitetno vrijeme. Cilj je inicijative i davanje prostora kreativnosti i talentu mladih glumaca ,fotografima, grafičarima i svim ostalim kreativnim ljudima koji žele priliku da pokažu svoj talent zabavljajući se i radeći nešto što uistinu vole.

CSI večera: rješavanje slučaja s Horatiom Caineom

Ova Glokalistova ideja na prvi je pogled jednostavna, ali iziskuje kvalitetnu pripremu i uigranost osoblja i izvođača. Sam naziv CSI večera sugerira da je netko ubijen i da se tijekom večere pokušava riješiti slučaj i otkriti ubojica. Na slučaju radi Horatio Caine, a on i njegov tim gosti su restorana koji na temelju scene odigrane ispred njih pokušavaju odrediti glavne sumnjivce, ispitati ih i zaključiti slučaj. Cijeli proces traje između 2 i 3 sata i, sudeći po reakcijama gostiju, radi se o zanimljivom i dinamičnom programu u kojem je potreban timski rad i dogovor kako bi se uspješno riješio slučaj i detektirao ubojica.

Filmology: filmovi uživo


Filmology je program koji je je zapravo jedna vrsta filmskog kviza. Glumci i glumice tijekom večeri izvode scene iz poznatih filmova, dok je zadatak gostiju otkriti o kojim filmskim naslovima se radi. Scene koje se izvode variraju u broju glumaca koji ih izvode i zastupljeni su različiti žanrovi filma, od horora do komedija.

Uključi se kao glumac, ali i kao scenarist!


Ukoliko si ljubitelj detektivskih romana i/ili CSI serijala i misliš da možeš i sam osmisliti priču koja bi mogla biti dio CSI večere, pošalji je organizatorima. Pravila su jednostavna, priča mora imati najmanje 6 likova i svaki od likova mora imati jedan ili više motiva za počiniti ubojstvo. Kratak kostur priče pošalji na e-mail [email protected] i ako organizatori procjene da su zadovoljeni osnovni uvjeti, slijedi daljnja razrada scenarija u suradnji s redateljem i glumcima.

Ako misliš da si prerano napustio neki od dramskih studija ili tvoja gluma uveseljava užu i širu rodbinu tijekom obiteljskih druženja i jednostavno misliš da si stvoren/a za javni nastup javi se na istu e-mail adresu i ponudi svoju suradnju, organizatori žele imati što više izvođača u svom timu.

Stop indifference – razbijanje predrasuda prema beskućnicima


Za razliku od prva dva primjera, koji su više komercijalnog karaktera, organizatori su osmislili i program koji je okrenut lokalnoj zajednici. Program je organiziran u suradnji s udrugom Most i za cilj ima potaknuti sugrađane na druženje s beskućnicima i razbijanje predrasuda koje, ruku na srce, postoje, ma koliko mi sebe smatrali altruistima koji nemaju predrasuda. Prvo u nizu od 4 događanja u sklopu ovog programa održat će se 13.10. u Prihvatilištu za beskućnike a podijeljeno je u dva dijela: u prvom dijelu programa, u vremenu od 15 do 19.30, građani mogu svratiti do prihvatilišta i donijeti donacije, prije svega trajnije prehrambene proizvode koje djelatnici udruge MoST dijele svojim korisnicima, dok će se u drugom dijelu programa organizirati zajednička večera za beskućnike i građane te će se izvesti predstava Na drugi način. Predstava na humorističan način prikazuje kako jedna scena može izgledati različito u drugom vremenskom periodu ili u drugom žanru. Ako želiš dobiti više informacija o tome kako sudjelovati u ovom programu, javi se na [email protected].