Globalni tjedan poduzetništva

21_11_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Studentski poduzetnički inkubator
Globalni tjedan poduzetništva

U tjednu, od 12. do 18. studenog 2018., u preko 160 zemalja diljem svijeta se održao Global Entrepreneurship Week (GEW). Brojna edukativna predavanja, radionice, panel diskusije, networking eventi i 24-satno Hackathon natjecanje pod nazivom Smart City Challange koje su održali domaći i inozemni vanjski stručnjaci su iza nas.

U tjednu, od 12. do 18. studenog 2018., u preko 160 zemalja diljem svijeta se održao Global Entrepreneurship Week (GEW), manifestacija koja se održava jednom godišnje, a služi proslavi poduzetništva, inovativnosti i kreatora posla koji pokreću startup-e i provode ideje u stvarnost, potiču ekonomski rast i šire blagostanje svoje zajednice.

Već treću godinu za redom se navedena manifestacija održala u Splitu u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora, Ekonomskog fakulteta u Splitu, Poduzetničkog centra Split (PCST) i Udruge programera informacijske tehnologije (UPIT).

Brojna edukativna predavanja, radionice, panel diskusije, networking eventi i 24-satno Hackathon natjecanje pod nazivom Smart City Challange koje su održali domaći i inozemni vanjski stručnjaci su iza nas.

S obzirom da je ovo godina u kojoj sve više hrvatskih gradova istražuje i uvodi nova rješenja po „Smart City“ standardima, dominantne teme na edukacijama su bile upravo posvećene novim, „smart“ trendovima u svijetu poduzetništva.

Zanimljivi poduzetnici koje smo imali priliku poslušati tijekom manifestacije su bili Dario Stipetić, Krešimir Jusup i Branimir Hebrang (Hrvatski Telekom) s predavanjem “Cloud rješenja kao osnova digitalne transformacije”, Dino Pavlić iz tvrtke Typeqast s temom “Digitalna transformacija u javnom sektoru”, Duško Nasić iz tvrtke Statim d.o.o. s temom “Rješenja za pametne gradove”, Josip Marasović iz tvrtke Sailboat RC s predavanjem “Mali brod - velika očekivanja”, Mira Krneta iz HBOR-a s predavanjem “7 koraka do kredita ili kako koristiti kredit za financiranje poslovanja?”, Ivica Kruhek iz tvrtke Marker d.o.o. s temom “Kako smo gradili MARKER, a kako gradimo najbolje web trgovine?”, Ana Roje Ivančić s temom „Scrum for Startups“ iz tvrtke Ekobit te Hrvoje Bujas, serijski poduzetnik i pokretač mnogih, nama danas nezaobilaznih internet alata kao što su Crno Jaje, GoHome, Osiguraj.me, s temom “Za biti Poduzetnik treba imati…?”

Cilj je pokrenuti trend poticanja poduzetništva među mladima i vidimo da idemo u pravom smjeru, budući da iz godine u godinu imamo sve veći odaziv i posjećenost manifestacije.

Važno je naglasiti da je program razvijen u suradnji s projektom UIP - 2017 - 05 -7625: Korisniku orijentiran (re)dizajn procesa i modeliranje informacijskih sustava na primjeru smart city usluga, a koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost.

Smart City Challenge

U sklopu Global Entrepreneurship Week-a (GEW-a), manifestacije koja se održala već treću godinu za redom na Ekonomskom fakultetu u Splitu, od 17. do 19. studenog imali smo priliku prisustvovati 24-satnom Hackathon natjecanju pod nazivom Smart City Challange koji se održao u tvrtki Locastic.

Smart City Challenge natjecanje održano je pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora, Ekonomskog fakulteta u Splitu, Poduzetničkog centra Split (PCST) i Udruge programera informacijske tehnologije (UPIT) i LilCodeLab-a.

Sudionici su imali priliku u 24h razviti rješenje (prototip) u jednom od zadanih izazova: Internet svari (IoT), pametni domovi i zgrade, pametni prijevoz, pametna proizvodnja, pametni okoliš, pametno zdravlje, pametni građani.
Smart City Challenge hackathon trajao je 24 sata bez pauze, a natjecatelji su imali zadatak razviti potpuno novo rješenje u skladu s pravilima natjecanja. Kako bi omogućili natjecateljima što kvalitetniji razvoj od ideje do projekta, mentori su ih svojim znanjem i kvalitetama dodatno usmjeravali. Po završetku natjecanja timovi su uspješno izvršili svoj zadatak te su imali na raspolaganju dodatnih 7 minuta vremena kako bi osvojili naklonost stručnog žirija i izborili svoje mjesto među tri najbolja tima. Natjecanje inače ima dvojaki karakter. S jedne strane, pruža priliku timovima da razviju svoju ideju i projekt uz pomoć izvrsnih mentora, a kasnije i kroz podršku Studentskog poduzetničkog inkubatora. S druge strane, omogućuje sudionicima da dodatno razvijaju vještine koje su usvojili tijekom školovanja, te ih usmjerava na daljnje usavršavanje kroz rad na zanimljivim i naprednim projektima. Želja nam je da se kroz natjecanje ovakvog tipa sudionici upoznaju s temeljnim elementima kulture startup-a te da razviju svoj poduzetnički duh, a kako bi lakše uobličili svoje ideje i razvili ih u konkretni projekt.

Novčani nagradni fond, kojeg je najboljim timovima osigurao i dodijelio Grad Split, je iznosio 20.000,00 kn , te su najbolji timovi ostvarili direktan ulazak u poduzetnički inkubator i mentorsku podršku.

Sudjelovali su timovi: pobjednički tim “Lumos” je prezentirao rješenje bežičnog transfera energije u području javne rasvjete kod koje je problem sprovesti strujne kablove. Drugoplasirani tim “OrganoBox” predstavio je model automatiziranog grow box kompleta koji olakšava i ubrzava uzgoj biljaka, u prvom redu presadnica. Na trećem mjestu je završio tim “BikePin” koji je razvio model uređaja za zaštitu bicikla od krađe baziran na NB-IoT tehnologiji. Osim nagrađenih, treba naglasiti da su i ostali timovi uspjeli razviti prototip unutar 24h te smo u konkurenciji imali i projekte poput sustava za smanjenje potrošnje ulične rasvjete temeljene na detekciji prometa, sustava za smanjenje troškova odvoza smeća preko detekcije napunjenosti kontejnera, interaktivnu mobilnu aplikaciju za turiste čija je namjena upoznavanje sa gradom kroz elemente računalnih igara i sl.

Natjecateljski timovi su tijekom natjecanja imali dvije mentorske sesije u kojima su kroz razgovor s mentorima dobili korisne savjete vezane za tehničku i poslovnu stranu izvedivosti projekta. Kao mentori su sudjelovali Ivan Blažević (tvrtka Blazing Edge), Antonio Perić i Marko Maljković (tvrtka Locastic), Mateo Perak (Profico), Mario Frančešević (tvrtka Seak&Hit), Ivan Blagdan (tvrtka Convertiv), Vedran Vukotić i Antonio Pavlinović (tvrtka HR Cloud), Ana Roje Ivančić (tvrtka Ekobit), Robert Bilić (tvrtka Croativno), Vanja Perić (tvrtka Wealth Managment Canada) te Maja Čukušić i Ljiljana Najev Čačija (Ekonomski fakultet Split).

U stručnom žiriju su bili: Đulijano Nola(suosnivač GoHome, CrnoJaje i GammaChef-a), Dario Boras (glavni izvršni direktor u Parklio) i Mladen Šimić (tvrtka Cinnamon).