Gle, Meritas!

08_05_2014 / 14:58h  |  Autor: Antonija Šitum  |  Foto: Damira Kalajžić
Gle, Meritas!

O samim počecima benda Meritas, novom album koji su promovirale u O'Hari, suradnji s Lukyjem, kao i planovima za budućnost van jezično-glazbenih barijera razgovarali smo s Meri Jaman i Anitom Valo.

U subotu je O'Hara ugostila Meritas, glazbeni sastav koji je na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutan zadnjih trinaestak godina, a ovom su prilikom pred splitskom publikom promovirali svoj peti studijski album Gle, objavljen nakon sedam godina diskografske pauze. Iako su u Splitu zadnji put nastupali prije pet godina, to se nije nimalo dalo osjetiti sudeći po atmosferi u O'Hari, gdje su malobrojni ali vjerni fanovi uplovljavali u glazbeno-vizualni kolaž nenametljivog, ali sugestivnog popa, koji je započeo na kraju sna a završio bisom umjesto isprike.

O samim počecima benda, novom albumu Gle i suradnji s Lukyjem, kao i planovima za budućnost van jezično-glazbenih barijera razgovarali smo s Meri Jaman i Anitom Valo, koje čine samu ideju i kantautorsku okosnicu benda.

- Meritas su i mnogi talentirani glazbenici, odnosno svi naši suradnici koji jedan dio sebe ostavljaju na onome što smo započele nas dvije i bez njih ovaj bend ne bi imao pet albuma iza sebe. Postavu benda na koncertima čine glazbenici s kojima smo na pozornici dugi niz godina, a to su Tin Ostreš, Zdeslav Klarić, Ivan Božanić i Mario Rašić - tako je svoj bend predstavila Anita.

Meri i Anita upoznale su se u Munchenu gdje su odrasle i stekle obrazovanje; tamo su upoznale i Dejana Oreškovića, producenta prethodnih albuma i pjesme Budi blizu s najnovijeg albuma.

- Prve snimke su nastajale na četiri kanala s puno entuzijazma i mnogo zanimljivih ideja, zapravo jako slično kao i danas, samo što sada imamo malo više iskustva i radimo u većim studijima. Nekim službenim početkom smatramo 1996. godinu kada je izišla i naša prva pjesma, Na kraju sna, prisjeća se Anita glazbenih početaka Meritasa.

Iako bi se njihov prepoznatljivi zvuk mogao usporediti s inačicama europskog power popa, Meri tvrdi da nema klasične glazbene uzore....- Postoje glazbenici koje volim i pratim. To su Feist, Mando Diao, David Bowie, Eurythmics…Svaki bend teži prepoznatljivom zvuku i drago nam je ako se našu glazbu promatra i kroz tu prizmu - Anitine su riječi.

Na posljednjem albumu proširile su producentsku ekipu i zabilježili suradnju o kojoj su i ranije razmišljale. Većina albuma snimljena je kod Lukyija u Splitu, a Anita veoma entuzijastično govori o tom iskustvu: - Nevjerojatno je koliko okolina utječe na ono što poželiš čuti na snimci. Suradnja s Jurom Ferinom i Pavlom Miholjevićem iz grupe Svadbas je bila nadogradnja na sve ono što je bilo napravljeno do tog trenutka; bilo je intenzivno, opušteno i ozbiljno; nekako sve u isto vrijeme i sve u svemu odlično vrijeme provedeno u studiju - te nadodaje da je na ovom albumu - puno dublje uronila u aranžmane i na taj način čvrsto zadala smjer i temeljne ideje koje su odredile zvuk pjesama.

Cure su izrazile zadovoljstvo organizacijom koncerta u O'Hare (unatoč tome što je Anita imala problema sa zvukom većim dijelom izvođenja, op. a. ), kao i atmosferom kojom ih je splitska publika dočekala i ispratila. - Izvrsna atmosfera i publika, hvala svima koji su odlučili tu večer provesti sa nama na našem koncertu. Tako su nas srčano pozvali na bis i sudeći po atmosferi čini nam se da je koncert mogao još trajati…Hvala im na tome. Odlična organizacija, hvala Dariju iz O'Hare; rado ćemo se opet vratiti i ponoviti koncert - sažela je nakon koncerta svoje dojmove Meri.

Album Gle, s nježnim catchy melodijama koje evociraju suncem i morem okupanu strast, uz zanimljive i slojevite aranžmane i neposredne tekstove kojima glavnu šug daju odlični vokali i Anitina akustična gitara, odličan su putokaz u nove ljetne i glazbene avanture.

Želja nam je da naša glazba nadraste jezičnu barijeru

Od benda čiji kulturni i glazbeni korijeni sežu puno dublje od balkanske, može se jedino očekivati širenje integracija na umjetničkoj i nadnacionalnoj osnovi, što nam potvrđuje i Meri.

- Izazov nam je i želja da naša glazba nema granica i zato je suradnja s Jelenom Radan na njenom novom albumu Voyage, na kojem potpisujemo glazbu za trinaest pjesama, još jedan umjetnički projekt putem kojeg smo svoju glazbu imale priliku doživjeti i na drugim jezicima, budući da su pjesme na albumu, osim na hrvatskom, otpjevane i na francuskom, engleskom i portugalskom jeziku. Pjesma Odjednom ti objavljena je na poljskom kao Podejrzani zakochani i najavljivala je istoimeni film.

Snimamo pjesme na engleskom, a želja nam je da naša glazba nadraste jezičnu barijeru pa je jedan dio našeg stvaralaštva usmjeren i k stranom tržištu - kaže ona dodajući da kada su takve ideje u pitanju, mnogo toga ovisi i o suradnicima.