Glazba, gluma i trunka horora

25_10_2016  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: Prva gimnazija
Glazba, gluma i trunka horora

Splitska Prva gimnazija i engleski Astor College pripremaju mjuzikl Mali dućan strave, koji će se premijerno izvesti 20. listopada u splitskom HNK-u. O muziklu je više rekao Marijo Krnić.

Splitska Prva jezična gimnazija u suradnji s engleskom školom Astor College iz Dovera i ove godine priprema mjuzikl u splitskom HNK. Riječ je o naslovu Mali dućan strave (Little Shop of Horrors), koji će se premijerno izvesti u četvrtak, 27. listopada u 20 sati.

Suradnja s engleskom školom Astor College for the Arts iz Dovera korijene ima još u 90-im godinama, a mjuzikli u izvedbi srednjoškolaca uveseljavaju nas godinama ali, nažalost, bez kontinuiteta zbog vječnog problema – financija. Dok je generacija gimnazijalaca koji su izvodili Godspel, posljednji mjuzikl koji je bio plod ove međuškolske suradnje, već odavno napustila srednjoškolske klupe, a većina ih je i diplomirala, nove generacije s jednakim žarom i profesionalizmom pripremaju Mali dućan strave.

Spoj rock&rolla i doo-wopa

Kako teku pripreme i što nas očekuje otkrio nam je Marijo Krnić, profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu te glazbeni kritičar Slobodne Dalmacije, koji je na mjuziklu angažiran kao glazbeni suradnik za soliste i zborovođa:
- Riječ je o iznimno zahtjevnom djelu, koje je vješt spoj rock&rolla i doo-wopa. Sadrži preko 20 glazbenih brojeva i 10 različitih uloga. Zbog svega navedenog priprema je iziskivala puno vremena i strpljenja – objasnio je.

Kreativnost gimnazijalaca na zavidnoj razini


Mjuzikl se birao, kako i priliči koprodukcijama, u dogovoru engleske i splitske škole. Splitski gimnazijalci s pripremama su počeli već u veljači ove godine, a tijekom iscrpnih priprema podršku dobivaju i od svojih profesora koji su prepoznali vrijednost ovog projekta. Većina glavnih i solističkih uloga pripala je upravo gimnazijalcima. - Za svakog je neki drugi aspekt bio izazov. Neki su imali izvrstan glumački nerv/impuls, dok su drugi već na početku priprema pokazali zavidne glazbene sposobnosti. Smatram da su, uvježbavajući ovaj mjuzikl, kreativne potencijale razvili do zavidne razine – otkrio je Krnić što im je bio veći izazov, gluma ili pjevanje.

Za to su svakako zaslužne i njihova profesorica glazbenog Snježana Kaštelan te Olga Granić, profesorica engleskog, ujedno i inicijatorica navedenog projekta koja je, osim izgovora, sa svojim učenicima uvježbavala i glumu.

Djeci i mladima prilika da se razvijaju, a publici prilika da uživaju

Kad smo ga, pak, pitali što sve ovakav projekt znači za srednjoškolce i splitsku publiku, spremno je odgovorio:
- Mjuzikl je lijepa i vrijedna forma koja bi našim ljudima mogla približiti složenije glazbene forme, poput opere ili operete. Sudjelovanjem u ovakvom projektu djeca i mladi razvijaju generičke sposobnosti prijeko potrebne za moderno društvo, a ono u čemu će publika sigurno uživati su pitki i pamtljivi songovi.

Izvedbe u Splitu, ali i u Engleskoj

U Hrvatskom narodnom kazalištu će se nakon premijere održati još tri izvedbe, jedna 28. i čak dvije izvedbe 29. listopada. Prve dvije izvedbe su rasprodane pa ako želite pogledati splitske gimnazijalce i njihove engleske kolege, požurite u HNK. Osim splitske premijere, protagoniste ove glazbene priče očekuju repeticije u Engleskoj, kamo putuju početkom prosinca.

Mjuzikl s jezivim prizvukom

Mali dućan strave nastao je prema istoimenom filmu, crnoj komediji Rogera Cormana iz 1960. Nakon velikog uspjeha navedenog mjuzikla Alana Menkena i Howarda Ashmana na off-broadwayskoj sceni, kao i uspjeha filmske verzije u režiji Franka Oza iz 1986. godine, obje škole uvjerenja su da će ovo djelo jednako oduševiti i splitsku publiku.

Mjuzikl nam prvo predstavlja Seymoura Krelborna, dijete iz njujorškog sirotišta, neuglednog i plahog mladića koji živi i radi kod cvjećara Mushnika u zapuštenom dijelu Manhattana. On je potajno zaljubljen u Audrey, kolegicu s posla, koja nedostatak očinske ljubavi i pažnje te vlastitu nesigurnost kompenzira vezama s nasilnim muškarcima višeg društvenog statusa. Radnja se zakuhtava kada Seymour naiđe na zagonetnu biljku koju naziva Audrey Dva. Svojim neobičnim izgledom i ubrzanim rastom biljka privuče mušterije pa se od skromne cvjećarnice ovaj dućan uskoro pretvori u pravi hit među Njujorčanima. Dok posao cvate, nitko ne primjećuje mračnu istinu – Seymourova biljka hrani se ljudskom krvlju. Mjuzikl dobiva jezivi, horor-prizvuk, a što se dalje događa trebat ćete otkriti sami.