Frekvencije u vremenu

16_05_2015 / 13:20h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Galerija Praktika/Press
Frekvencije u vremenu

Frekvencije u vremenu naziv je izložbe video radova mladog splitskog autora Ivana Jamića. Izložba će se otvoriti 18. svibnja u 20 h, u galeriji Praktika splitskog Doma mladih.

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, koja djeluje u sklopu Kluba Kocka u splitskom Domu mladih, 18. svibnja u 20 sati otvara se izložba video radova Ivana Jamića pod nazivom Frekvencije u vremenu. Izložba je otvorena do 25. svibnja te se može razgledati radnim danom od 18 do 20 sati.

Radovi mladog splitskog autora rezultat su eksperimentiranja s medijem videa. Njegovo istraživanje odvija se kako na artističkom, tako i estetskom nivou. Polazi od interesa prema vremenskim titrajima i njihovim odnosom sa pokretnom slikom, jer i pokretna slika živi, pokreće se i postoji u određenom vremenu, kako sam kaže. Kada govorimo o artističkom eksperimentiranju autor ulazi u strukturu medija te istražuje nove odnose njegovih formalnih elemenata. Tu otkriva frekvencije kao zajednički element slike i zvuka, element koji videu kao mediju daje život. Rezultat istraživanja video su radovi koji svojom slikom i zvukom djeluju na osjete promatrača, pa time ulaze i u sferu estetskog stvaralaštva. Međutim, artističko i estetsko eksperimentiranje nisu krajnji cilj autora. U eksperimentiranju se ne koristi samo formalnim elementima medija, već se okreće i bogatom arhivu video slike koji je danas putem novih tehnologija svima dostupan. Frekvencije koje je otkrio kao jedan gotovo životni element videa pronalazi i u sekvencama postojećeg arhiva. Frekvencija tu postaje ritam, a autor ga znakovito pronalazi u snimkama vojnih marševa, iako su to mogli biti i glazbeni spektakli ili proizvodni procesi. Posuđujući sekvence marševa i ponavljajući ih unutar svojih formalnih eksperimenata, sami radovi autora zalaze u sferu idejnog. Frekvencije uspostavljaju odnose između discipline koju nalazi u društvu i strukture koju otkriva unutar samog medija. Gledajući radove Ivana Jamića kroz marš promišljamo medij videa, ali i kroz mediji društvo u kojem živimo.

Ivan Jamić rođen je 1995. godine u Splitu. Student je na Odsjeku za film i video Umjetničke akademije u Splitu. Ovo mu je prva samostalna izložba.