Freestyle on the Block 2. put

05_03_2015 / 19:00h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Sara Pavić/Freestyle on the Block
Freestyle on the Block 2. put

Freestyle on the block okupit će ljubitelje hip-hop scene drugu godinu zaredom: o trodnevnom programu u splitskom Domu mladih razgovarali smo s organizatoricom Sarom Pavić.

 Možda ste se već uvjerili vlastitim iskustvom da, ako u Splitu želite vidjeti neku promjenu ili ponuditi nešto novo, morate na tome sami poraditi, uz malo sreće i uz pomoć šačice istomišljenika. Naša sugovornica, mlada trenerica plesa Sara Pavić jedna je od onih koji su poželjeli oživjeti pomalo uvenulu splitsku hip-hop scenu koja po pitanju nešto većih događanja u ovoj kategoriji još uvijek značajno kaska za zagrebačkom. Mlada voditeljica udruge Savršen krug također je predsjednica organizacijskog tima Freshest flow koji je prošle godine pokrenuo hip-hop jam pod nazivom Freestyle on the Block, koji se ponovno vraća da malo razbudi uspavane Splićane.

Tri dana programa u Domu mladih

S obzirom na to da je zbog nedostatka financijske podrške Grada 2014. godine otkazan xSTatic festival koji je Splitu do sada jedini ponudio fuziju hip-hop kulture i ekstremnih sportova, veseli činjenica da se projekt Freestyle on the Block ponovno održava u Domu mladih, ovaj put puna tri dana, od petka do nedjelje. Sara nam je predstavila plan koji bi posjetiteljima i sudionicima trebao pružiti još više od prošlogodišnjeg: - Ove godine u program uključujemo i crtanje grafita, kao i cjelodnevni roštilj za sudionike tijekom čitavog Freestylea. U subotu za posjetitelje pripremamo i koncert s čak tri izvođača: Kuku$ iz Zagreba, 6Wild iz Sinja i splitski DJ Pištolj Pero. Odlučili smo sve skupa produljiti s dva na tri dana, budući da neki pojedinci više vole battle dok drugi preferiraju opušteni jamming i plesanje, na ovaj način bit će dovoljno vremena da udovoljimo svačijim željama. Prošle godine posjetilo nas je oko 200 ljudi, a ovaj vikend očekujemo ih barem dvostruko – pojasnila je Sara.

Skate session, besplatna DJ radionica, javna tribina...

U petak će se nakon otvaranja u 15 sati održati otvoreni skate session, za kojim slijedi besplatna DJ radionica pod vodstvom DJ Tzeka u 18 sati, te javna tribina u Beton kinu na temu Razvoj i problematika hip-hop kulture koja započinje u 19. Moderator će biti Vladimir Smud, a sudionici predstavnici hip-hopa u različitim područjima: Anniina Tikka, Mirta Ljulj, Toni Rinkovec, Tonči Ostojić i Rade Tanjga. Subotu će nakon još jednog otvorenog skate sessiona obilježiti hip-hop natjecanja od 18 sati nadalje, a dobrodošli su sudionici svih dobnih skupina u kategorijama kategorija jedan na jedan ili crew na crew. Nedjelja je rezervirana za natjecanje u breakdanceu koje započinje već u 16 sati. Za razliku od hip-hop natjecanja ovo će zbog zahtjevnosti ipak biti podijeljeno podijeliti po dobnim skupinama, ponovno u kategorijama jedan na jedan ili crew na crew. Za vrijeme trajanja programa, grafite će tijekom čitavog vikenda na ulazu u klub Kocka oslikavati dugogodišnji splitski grafiteri Pero Rančić, jedan od organizatora xSTatica, Tonči Ostojić iz ST Tattoo-a i Mate Maleš iz Tattoo Studia Star.

Prilika za rad s vrhunskim plesačima

Sara je također najavila nekoliko renomiranih sudionika ovogodišnjeg Freestylea, koji će imati uloge sudaca u natjecanjima, ali će također sudjelovati u ostatku programa i održavati radionice plesa u različitim plesnim kategorijama: - Stiže nam cura iz Finske, Anniina AT Tikka koja je iznimno jaka brejkerica na međunarodnoj sceni. Od ostalih mogu istaknuti Danijela Vujanovića aka Justice iz BiH, dvostrukog pobjednika na Red Bull BC One, Mirtu Ljulj aka MR. JAMES, po meni jednu od boljih hrvatskih hip-hop plesačica, te Anisa Habibovića aka Chillo koji u Hrvatskoj jedini zna vrhunski kramp. Oni će s još nekolicinom plesača uz suđenje održavati i plesne radionice u subotu i nedjelju, u trajanju od dva školska sata. Cijene prisustvovanja na radionici kretat će se od 30 do 50 kuna, što je zbilja povoljno uzevši u obzir da je riječ o vrhunskim plesačima i da se radionice ovog tipa u Zagrebu naplaćuju dvostruko – zaključila je.

Program započinje svakim danom u 15 sati. Dnevne ulaznice iznose 20 kuna, a ako želite popratiti kompletno događanje, cijena za tri dana iznosi 50 kuna. Ako ste pak zainteresirani za sudjelovanje, kotizacije za ekipe iznose 20 kuna za jedan, odnosno 30 i 40 kuna za dva i tri dana, dok se za crew nadoplaćuje dodatnih 20 kuna po osobi. Posebna motivacija natjecateljima trebala bi biti činjenica da se oni koji osvoje neko od prva tri mjesta u bilo kojoj kategoriji direktno plasiraju na Ultimate Flashback Battles koje će se održati u Zagrebu 1. svibnja. Prijave možete slati na [email protected] ili [email protected], a dodatne informacije možete pronaći na Facebook stranici eventa.