Freemover stipendije

20_11_2020  |  Autor: I.Z.  |  Foto: pixabay.com
Freemover stipendije

Otvoren je natječaj za prijavu freemover mobilnosti u okviru programa CEEPUS. Prijave se podnose za mobilnost u ljetnom semestru tekuće akademske godine 2020./2021., a namijenjene su studentima, doktorandima i nastavnom osoblju hrvatskih visokih učilišta. Rok za prijavu je 30. studenog.

Otvoren je natječaj za prijavu freemover mobilnosti u okviru programa CEEPUS. Freemover mobilnosti su mobilnosti izvan CEEPUS mreža što znači da prijave mogu podnijeti i kandidati čija matična visoka učilišta nemaju prethodno potpisan ugovor sa stranim visokim učilištem.

Prijave se podnose za mobilnost u ljetnom semestru tekuće akademske godine 2020./2021., a namijenjene su studentima, doktorandima i nastavnom osoblju hrvatskih visokih učilišta (napomena – Slovenija ne potvrđuje freemover prijave nastavnog osoblja).

Mobilnosti se mogu ostvariti u zemljama srednje i istočne Europe, a popis zemalja sudionica nalazi se ovdje.
Stipendije za studente u okviru programa CEEPUS traju cijeli semestar, iznimno i kraće, u svrhu istraživanja za završni rad, praktični rad te terensku nastavu. Doktorandi se također mogu prijaviti za kraće boravke, u svrhu istraživanja za doktorski rad. Stipendije za nastavno osoblje, u trajanju od 5 do 30 dana dodjeljuju se sa svrhom održavanje predavanja na stranim visokim učilištima.

U slučaju dobivanja stipendije u freemover kategoriji, uvjeti stipendiranja (iznosi stipendija, što stipendije uključuju te trajanje mobilnosti) isti su kao i za prijavitelje mobilnosti unutar CEEPUS mreža. Stipendije u okviru programa CEEPUS pokrivaju životne troškove, a iznosi stipendije razlikuju se od države do države. Koliko iznose stipendije u pojedinim zemljama i što sve uključuju možete vidjeti ovdje. Odlazni stipendisti iz Republike Hrvatske imaju pravo na povrat putnih troškova.

Ako želite ostvariti mobilnost kao freemover, potrebno se registrirati na web stranicama CEEPUS mreže te slijediti poveznicu Manage your mobility applications i pokrenuti izradu prijavnice pritiskom na ikonu "Action". Prije ispunjavanja prijave potrebno je dobiti prihvatno pismo od ustanove u kojoj želite boraviti te dva pisma preporuke od svoje matične ustanove u slučaju studenata i doktoranada. Nastavno osoblje koje se prijavljuje za mobilnost mora priložiti prihvatno pismo. Skenirani se dokumenti prilažu u postupku ispunjavanja online prijave.

Rok za prijavu 30. studenog.

Više informacija na mobilnost.hr.