Franino mjesto pod oblakom

26_09_2013 / 10:10h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: Marijo Bašić
Franino mjesto pod oblakom

U Info zoni se održava izložba fotografija sedamnaestogodišnjeg autora Frane Bačića. – On bi znao, još kao dječak, gotovo cijelu noć stajati na prozoru gledajući nebo i čekajući munje – otkriva odgajatelj Doma za djecu Maestral.

Do kraja prvog tjedna u listopadu u Info zoni se održava izložba fotografija sedamnaestogodišnjeg autora Frane Bačića, korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači. Simboličan naziv izložbe I moje nebo sad je… uvod je u najčešći motiv njegovih radova. Za odabir izloženih fotografija zaslužan je Marijo Bašić, mladi splitski fotograf, koji ne krije oduševljenje ovim djelima.

Prepoznavanju i razvijanju ovog talenta uvelike je doprinijela Franina razrednica Sanja Matas. No, zanimljivo je da je on puno prije polaska u školu pokazivao izniman interes za nebo.

Kad nije bilo vjetra, uzeo bi kartonsku kutiju i mahao

- Frane bi znao, još kao dječak, gotovo cijelu noć stajati na prozoru gledajući nebo i čekajući munje. Njemu je lijepo vrijeme bilo dosadno. Kad nije bilo vjetra, uzeo bi kartonsku kutiju i mahao s njom oko palme kako bi zanjihao grane. – otkriva Goran Bagat, odgajatelj Doma za djecu Maestral, u kojem je Frane bio smješten. Mnogo vremena provodio je i s Goranovom kolegicom Encom Kovačević, slikaricom i voditeljicom likovnih radionica Maestrala.

- Frane je dosta crtao i volio je poklanjati svoje radove; zapravo, uvijek je crtao samo da bi nekome poklonio. Motiv je bio, naravno, nebo, a crtao je uglavnom olovkom i ugljenom - prisjeća se Goran.

Koliko god me uplašilo, nikad ne odustajem

- Nakon što sam na fotoaparatu svoje odgajateljice vidio njene fotografije neba i vremenskih pojava odlučio sam se i sam okušati u fotografiji – objašnjava Frane koji je do sada, vidljivo je, prilično razvio svoj talent i strast za olujama. – Koliko god me uplašilo, nikad ne odustajem – poručuje i nada se iduću oluju nad Splitom dočekati s boljom opremom.

Naime, svoj prvi fotoaparat kupio je ušteđevinom, a sad se nada da će mu prodaja izloženih fotografija pomoći u kupnji boljega, da bi nastavio raditi ono što najviše voli – s fotoaparatom u ruci tražiti svoje mjesto pod oblakom.