Zazvonio kraj za peti FMFS

09_06_2012 / 14:55h  |  Autor: Matea Klarić
Zazvonio kraj za peti FMFS

Kraj je zazvonio na vrata petog izdanja festivala mediteranskog filma. Preostalo je još samo staviti pečat, što će biti učinjeno već večeras, na svečanom zatvaranju.

Kraj je zazvonio na vrata petog izdanja festivala mediteranskog filma. Preostalo je još samo staviti pečat, što će biti učinjeno već večeras, na svečanom zatvaranju. Za sada je FMFS iza sebe ostavio sedmi dan.

Kao što je i najavljeno, sedmi dan bio je rezerviran za neku vrstu promocije svega hrvatskog. Od 17h pa sve do večeri, ljubitelji više ili manje kvalitetnog hrvatskog filma imali su priliku uživati u hrvatskoj filmskoj vrpci. U 17h startale su Ješke s tri naslova - Iris, Zimica te Vesla. Zanimljivu mješavinu trilerskog raspoloženja, možda pomalo neukusnog prikaza manifestacije seksualnosti te animacije Burtonovskog stila, poprilično brojna publika nagradila je zbilja gromoglasnim pljeskom i potom - napustila zgradu. Spala knjiga na dvadesetak slova pred kojima se održala projekcija novog nastavka Movie in grovie. Prašina svakodnevnog života donijela je jednu zbilja depresivnu priču o propadanju kulturne scene. Još depresivnije od propadanja je pomirba s takvom situacijom i traženja uzroka u nepovratnom opadanju interesa u populaciji mladih koji nove interese nalaze na Facebooku i računalima. U filmu su sudjelovala brojna glazbena lica s pulske scene, poput legendarnih Pasmatersa do mladih, ali obećavajućih East Rodeo, no nažalost, ni oni ne zvuče ništa optimističnije.

Mlada tijela mladost ipak nije potpuno napustila, a to se pokazalo na projekciji u 19.30h na Blokadi. Blokadu su najavili krucijalni Alen Munitić i redatelj Igor Bezinović koji je iskazao sreću što u dvorani vidi veći broj mlađih lica, što se nije moglo reći i za publiku pred kojom je film nedavno prikazan u Rijeci. Film je prikazao dokumentiranu verziju cijelog tridesetpetodnevnog procesa blokade Filozofskog u Zagrebu na što je bilo pobunjenika u publici. Publika je pokazala zanimanje za odgovor na pitanje o razlogu neprikazivanja i blokada fakulteta drugih gradova, konkretno u Splitu na što je Bezinović objasnio kako se iza filma krije ideja prikaza centralne priče iz centralnog mjesta događanja. Također, izrazito važno je napomenuti kako se aktivistički duh širi dalje. Blokada će se prikazivati na raznim filmskim festivalima, a kada ta sezona završi, u planu je prikazivanje filma na fakultetima koji će se pobrinuti da brucoši svakako dobiju priliku pogledati taj događaj. Ukoliko ste slučajno odmakli od vremena brucoša, ne brinite se, film će biti dostupan na MAXtv-u.

Kraj dana bio je rezerviran za Bačvice i Danu Budisavljević sa njenim Nije ti život pjesma Havaja. Možda i kao znak podrške današnjem događaju, sinoć ste imali priliku pogledati priču o odnosu jedne obitelji koja se je morala naučiti nositi s najaktualnijim problemom današnjice -homoseksualizmom. Naravno, energije je u prisutnoj publici preostalo kako bi se zagrijali nakon prohladne projekcije filma na Terraneo warm-up partyju. Neki među njima zbilja su se i ohrabrili na korak da uđu u plesni ring te domišljatom i ritmičnom kompilacijom plesnih koraka osvoje karte za spomenuti popularni festival.

Danas zatvorite festival sa stilom!

Danas svakako ne propustite priliku da u svakom smislu zatvorite ovogodišnji FMFS. Od 17h u Kinoteci čekaju vas brojne projekcije Ješki dok vas u kategoriji Movie in grovie čeka Maksim Mrvica u 19.30h. Jedini dugometražni kandidat za danas je u kino Bačvicama. Riječ je o filmu Kopno, priči o sicilijanskom ribarskom otoku čiji su stanovnici počeli uviđati njegov turistički potencijal. Nakon brojnih problema s kojima su se otočani morali suočiti, ostanite prisutni i sudjelujte u pečatiranju festivala uz closing Croatia vs. Ireland party. Da sudjelovanje ne bude pasivno, uskočit će u tok i pokrenuti zabavnu kolotečinu DJ Zonzo i DJ Nifty Nina.