Splitski Motovun je pri kraju

08_06_2012 / 13:52h  |  Autor: Matea Klarić
Splitski Motovun je pri kraju

Prostor u gledalištima je tješnji, karte su rasprodanije, gužva na vratima veća, a FMFS je pri kraju svoje filmske revije. Danas vas čeka jedan hrvatski dan...

Filmofilski krkljanac je upao u samu vikend završnicu kroz šesti nastavak ovogodišnjeg filmskog izdanja. Prostor u gledalištima je tješnji, karte su rasprodanije, gužva na vratima veća, a FMFS je pri kraju svoje filmske revije. Ako se do sada to samo šaputalo sada se već treba reći na glas, zahvaljujući FMFS-u Split je dobio svoj - Motovun., rekao je Tonči Bibić u 796. emisiji Kratki rezovi, a ovu titulu mediteranskog izdanja Motovuna s potpunim pravom FMFS-u ne možemo oduzeti.

Kao i svaki drugi, i četvrtak je započeo u dragoj nam Kinoteci. Međutim, projektor se u Kinoteci nije stigao ni trena odmoriti. Projekcije su se samo nizale jedna za drugom, a pauza između filmova je trajala taman toliko da publika prethodnog filma prepusti svoja mjesta publici sljedećeg.

Projektor je, dakle, počeo s radom već u 16h spomenutom dodatnom projekcijom revolucionarnih Brda 21000 Split. Očekivano, zvjezdani film je opet napunio prostoriju, ali i pomaknuo početak svih ostalih projekcija za desetak minuta. S laganim kašnjenjem, reviji kratkih filmova prisustvovalo je do sada najveći broj ljudi u toj kategoriji. Mogli bismo pomisliti kako se razlog tomu krije u nekom obliku lokal-patriotizma, obzirom da su današnji repertoar kratkometražnih filmova popunile Ješke, filmska zbirka splitskih autora. Slijedila im je, sa znatno manjim brojem publike, zanimljiva priča koja se krije iza naslova preuzetog iz teksta pjesme jednog od najvećih ex-yu bendova EKV-a – Pusti da uši čuju još ovaj put. Priča o bendovima s bosansko-hercegovačkih prostora uz neminovnu popratnu tematiku rata, ponudila je mnoga nova saznanja o glasovitim Letu štukama, Dubiozi kolektiv, Laki...

Posljednja projekcija koju je za četvrtka pripremio projektor Kinoteke bila je Pet slomljenih kamera, dokumentarna priča o mučnom odnosu između Izraela i Palestine na manjoj lokalnoj jedinici. Pet slomljenih kamera iznjedrile su priču od pet dijelova, uklopljenih jedan u drugi, o borbi za vlastito i borbi protiv oduzimanja vlastitog. Atmosfera filma bila je zbilja slomljena, prepuna vrijednih slomljenih stvari - slomljenog djetinjstva, slomljenih života, slomljenih osmjeha… sve u korist životno važne fusnote o osjetljivom i krhkom karakteru života.

Ovom fusnotom premještamo se na Bačvice gdje nas zbilja čeka Fusnota, izraelski kandidat za Oscara u kategoriji stranog filma. Uz takve pretenzije, možda se ipak očekivalo malo više od ovog filmskog broja. Međutim, u kratkim crtama, u svojoj fusnoti, Fusnota je krila fino humoristično dozirani uradak o nesporazumu oko dodjeljivanja nagrade Izrael koji je nastao zbog istog prezimena oca i sina, istraživača Talmuda. Iza nesporazuma i tog naizgled malenog problema, krije se sinovljeva muka rješavanja slučaja u kojem ocu mora oduzeti zadovoljštinu i priznanje dugogodišnjeg rada.
Baš kao i današnje filmske situacije i dan se dočepao kraja. Po narodnom običaju festivala, mogli ste ga zatvoriti naravno na šanku uz popratne ritmove iz ruku DJ Barrowsa.

 A danas.... Hrvatski dan.

Danas vas čeka jedan hrvatski dan. Uz kratke Ješke te Prašinu svakodnevnog života koja će u obliku glazbenog dokumentarca možda uspjeti odgovoriti na pitanje je li u 21. stojeću moguće realizirati ikakve umjetničke vizure, Kinoteka je za danas u 19.30h pripremila i glasovitu Blokadu. Ovaj projekt Igora Bezinovića zabilježio je jedan od najvećih i politički najznačajnijih studentskih prosvjeda na ovim prostorima, a vi pogledajte kako je to izgledalo. Ukoliko ste slučajno umorni od cjelodnevnog programa filmova, slobodno se pridružite druženju mediteranskih filmaša u Villi Rosini. No, za današnju večer svakako ostavite prazno mjesto za intimnu priču o odnosima jedne obitelji. Nije ti život pjesma Havaja, pod redateljskom palicom Dane Budisavljević i splitski dio Terraneo warm up partyja pobrinut će se da svoj petak ugodno i živo privedete kraju.