Cezar je jučer morao umrijeti

07_06_2012 / 15:08h  |  Autor: Matea Klarić
Cezar je jučer morao umrijeti

Festival mediteranskog filma, motiv ovotjedne zabave u gradu, odlomio je veći dio puta. Kraj srijede bio je rezerviran za možda najviše iščekivan talijanski Cezar mora umrijeti.

Velikim korakom dolazimo lagano do kraja tjedna. Festival mediteranskog filma, motiv ovotjedne zabave u gradu, odlomio je veći dio puta. Iza nas je već peti dan, a i taj broj raste te se približava završnici. Kako je,dakle, izgledao peti dan festivala?

Srijeda je zabilježila razne varijacije broja publike, neke možda zasluženo, neke pak i ne. Besplatni dio je opet imao nezasluženo malen broj posjetitelja. Kratki filmovi Jedan dan na Drini, The Medic i Edwige prikazali su kroz ratnu i ljubavnu tematiku omanju zbirku najjačih emocija – ljubavi,mržnje i osamljenosti pred već standardnih tridesetak pojedinaca. Neki su možda odlučili iskoristiti zadnje dnevne zrake sunca za prva lipanjska kupanja, neki možda odmorni čekaju večernji program, a neki jednostavno nemaju nimalo interesa za nezavisniji filmski program. Ne znam, možda se krije i neki sasvim drugi razlog u činjenici što je današnji glazbeni dokumentarac bio prikazan pred jedva desetak ljudi. Astralis – institucija nije pronašla veće zainteresirane skupine čak ni u moru gradskih alternativaca koji svoje đonove i dalje troše na elektronskim partijima. Šteta.

Institucija je ponudila nepunih sat i pol priče o nastanku Astralisa, elektronskom new-waveu hrvatske klupske scene. S druge strane, manje tehničke, ovaj projekt koji je iznjedrio elektronski duo Dogmu, mogao se tumačiti i kao izuzetna priča o mladenačkom snu čiji su se nositelji usudili ostvariti ih te od ljubavi i hobija stvoriti životni poziv.

Kasni filmovi dugometražne karakteristike su se, nasuprot prethodnima, mogli pohvaliti zavidnim brojem posjetitelja. Kinoteka je za vrijeme francuskog Naš osobni rat taman popunila gledalište i ponudila prisutnim, možemo reći čak sretnicima, dirljivu i realnu priču o sposobnosti snalaženja mladog para sa životnim poklonima i nedaćama. Iako sentimentalna i dramatična tematika, film nije potrošio ni jednu minutu na kakav istrošeni klišej. Valerie Donzelli i Jérémie Elkaïm, zaslužni za režiju,scenarij i glavne uloge prikazali su ovim putem jedan kraj i početak, jednu borbu za jedan život i za jednu ljubav. Nitko svoje bitke ne bira, a kako to obično biva - neke bitke gubimo, neke dobijemo. Dvojac je, poučen osobnim iskustvom, u filmu prikazao kraj svoje ljubavi i početak nastavka normalnog života njihova izliječenog djeteta.

Kraj dana bio je rezerviran za možda najviše iščekivan talijanski Cezar mora umrijeti. Dobitnik berlinskog Zlatnog Medvjeda premijerno prikazan u Hrvatskoj, a za užu lokaciju odabrao je FMFS, na sreću i nesreću publike. Paolo i Vittorio Taviani odlučili su uklopiti jednu priču u sasvim neprirodni ambijent - radnju o stvaranju klasične Shakespearove predstave Julije Cezar uklopili su u potpuni ambijent najstrože čuvanog rimskog zatvora Rebibbie. Kroz nekoliko zatvorskih pojedinaca koji su zajedno ponudili i lepezu različitih osobnosti, revitalizirali su ovaj povijesni i književni događaj u sasvim drugačijem i neobičnom obliku. Iako su neki od počašćenih gledatelja, nedotaknuti trenucima filmskih zanosa tišim uzvikom parafrazirali glasovitu rečenicu iz filma Pomozi mi umrijeti!, drugi su pak shvatili poantu završne rečenice filma Otkad sam upoznao umjetnost, ova ćelija mi je postala zatvor. te pljeskom nagradili ovaj ionako nagrađivani film.

Kako i za Cezara, tako i za after party, tražila se ulaznica više. Disko dvojac Diskobajagi okupio je na simuliranom plesnom podiju jednu pravu disko gužvu te odličnim odabirom glazbe i lansiranjem disco-beatova punio i praznio čaše brojnih te ih uveo u idealno namješteni praznik pred sam kraj tjedna.

Za kraj četvrtka Bombe i Bomboni, a prije toga...

Od današnjeg programa može se uistinu očekivati mnogo. Kategorija kratkog filma započinje s Ješkama, hrvatskim kratkim filmom i nudi četiri naslova – Dragi Keno, Torta od čokolade, Točkica na nosu i Izvan sezone. Pogriješiti zasigurno nećete ako ostanete sjediti i na projekciji u 18h jer vas čeka odličan glazbeni dokumentarac Pusti uši da čuju još ovaj put, deset priča smještenih između slavne prošlosti jugoslavenskog New Wave-a i nove glazbene scene. U 19.30 pogledajte Pet slomljenih kamera od kojih svaka priča svoju priču, ali i završava razbijena ili upucana. Kino Bačvice za vas večeras priprema Fusnotu, izraelsku priču o sukobu između oca i sina, dva profesora koji se bave proučavanjem Talmuda. Za kraj, dočekajte petak uz treći dio Bomba i Bombona, studentski projekt čije ideje za DJ pultom predvodi DJ Barrows.