FMFS zapravo zaplovio

05_06_2012 / 13:45h  |  Autor: Matea Klarić
FMFS zapravo zaplovio

Barka i dalje plovi. Zbog sitnih (ne)predvidljivih okolnosti ovaj put zaista plovi… Fmfs, 3.put. Na meniju ponedjeljka dočekale su nas iste kategorije kao i prethodnog, no naravno, drukčijeg sadržaja i u krnjem obliku.

Barka i dalje plovi. Zbog sitnih (ne)predvidljivih okolnosti ovaj put zaista plovi… Fmfs, 3.put.

Na meniju ponedjeljka dočekale su nas iste kategorije kao i prethodnog, no naravno, drukčijeg sadržaja i u krnjem obliku. Dan je ponovo započeo s kraćim maratonom također kratkih filmova. Tri nova naslova – Edina, I've come and I've gone, 5 pounds, no sve ostalo déjà vu – mirno popodne i tridesetak ljudi u publici. Iako dovoljan broj za reviju kratkih filmova, zbilja šteta što veća posjećenost ipak nije zabilježena. Neki od kratkih filmova uspiju postići u par minuta ono što veliki uspiju u sat i više. Zbog tog svakako zaslužuju malo veći broj konzumenata.

Jednak broj njih produžilo je ili došlo i na današnji glazbeni broj filma. Sloboda ili ništa, mladog srpskog studenta Nenada Popovića priuštio je samom Nenadu fakultetsku diplomu, a publici zbilja simpatičan pregled živopisne povijesti i danas energičnih Partibrejkersa. Cane i Anton, kultni partibrejkeri, izazivači nereda, državni uzurpatori, ispričali su svoju priču kroz tih tridesetak minuta i ponudili, između ostalog, i učinkovite lijekove za boljke današnjice poput Agresijom protiv depresije.
Nekome moto, nekome lijek – kako kome drago.

Revolucionarno raspoloženje, no u mnogo ozbiljnijem tonu nastavilo se i u prvom kandidatu današnje kategorije dugog filma. Prvom, ali i posljednjem za danas – objasnio je organizator Alen Munitić. Kako festival stvarno ne bi zaplovio, večernja projekcija u kinu Bačvice morala je zbog vremena biti otkazana. Iako ne baš na sreću iznad dopuštenog broja prisutne publike, ipak ne ni na nesreću, obzirom da je Kairo 678 uistinu imao što ponuditi.

Škakljivu temu seksualnog zlostavljanja žena u Egiptu redatelj Mohamed Diab uspio je izvući dozirano – s potrebnom dozom drame, neizostavnom karakteristikom dokumentarizma te nezamislivom, ali ukusno uklopljenom i dobrodošlom dozom humora. Sat i pol filmske vrpce tematizirao je pomalo nezamislivu situaciju svijeta u kojem biti žena znači biti suprotnost muškarcu. U svakom svijetu muškarac je suprotnost ženi, a žena suprotnost muškarcu, pomislit ćemo. No, što kada ta suprotnost označava i krajnje objektiviziranje žene? Kada predstavlja svođenje žene na puki objekt na kojem muškarac ima pravo makar u prolazu izbaciti svoje seksualne frustracije ili momentalno zadovoljiti seksualne apetite? Pridano pravo muškarcima i oduzeto pravo ženama da se suprotstave tome pravno i fizički zasigurno je dala misliti svim ženama, ali i muškarcima, o položaju spolnih i rodnih jedinki u ovom jednakom svijetu jednakih prilika.

I tako je završio treći dan… mirnije i žednije. Suho, također! No, samo naizgled,na svu sreću,reklo bi se. Upravo pri pristizanju u sigurna kućna okruženja, počastila nas je najavljivana kiša sa svim popratnim sadržajem. Organizatorima je zasigurno laknulo. Zajedno s njima, nadamo se da je to to za ovaj tjedan. Što s' pik'o- pik'o si. :)

Uz nadoknadu sinoćnjeg Marijine, odmah iza, također u kinu Bačvice produžite i na dugoočekivani španjolski horor Slatko spavaj, pod direkcijom redatelja glasovitih španjolskih horora Rec 1 i Rec 2Jaume Balagueróa. Svakako, ne propustite današnje kratke filmove u Kinoteci Song to the siren, Welcome Peter Bossman i Calm. U nastavku slijedi ponovo revolucionarni štih kojeg će ponuditi dokumentarac o oldskul fanzinašima Fanzini s Marsa. Naposljetku, u 19.30, tu je i već odavno razvikani Brda 21000 Split koji nudi malo sociologije ulice. Brda 21000 Split je dokumentarni film koji u fellinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta. Uz Fellinijevu školu, svakako ne može biti loše :)

Za kraj, šank i DJ pult su osigurani, a u večerašnjoj ulozi DJ Sin & DJ Puška.