FMFS i dalje u tonalitetu

04_06_2012 / 15:30h  |  Autor: Matea Klarić
FMFS i dalje u tonalitetu

Nakon burne subote i utrošene energije na otvaranje festivala, ekipa bez predaha nastavlja dalje. Već tradicionalno, revija kratkometražnih filmova uvela nas je u filmsku nedjelju.

FMFS i dalje u tonalitetu. Nakon burne subote i utrošene energije na otvaranje festivala, ekipa bez predaha nastavlja dalje. Publika je, pak, dobila nešto vremena za samoobnovu – u pristojnim popodnevnim satima startale su projekcije u Kinoteci Zlatna vrata.

Već tradicionalno, revija kratkometražnih filmova uvela nas je u filmsku nedjelju. The End, Just a perfect day i At school počastilo je svega tridesetak ljudi, sasvim dovoljnih za ugodan ambijent u nedjeljnom vrućem popodnevu. Broj je varirao sve do večeri, pa tako i na Vladi, rockumentarcu kojeg ne treba dodatno pojašnjavati. Baš kao što mu ime i kaže, samo jedna osoba plijenila je pozornost na ekranu tih sat vremena. Riječ je o Vladi Divljanu, rock heroju davnih osamdesetih koji je svoj životni doprinos dao u obliku mega popularnih Idola. Iako se radi o relativno sitnom broju variranog 30, projekcija ovog filma bilježi znatan porast publike. Da, Vlada je više puta prikazivan u Splitu – na istom mjestu u sklopu DORF-a te u Info zoni, na reprizi ovog dokumentarnog rock festivala. Međutim, izgleda da film dobiva na kvaliteti u okviru nešto većih i popularnijih festivala.

Kategoriju dugometražnog filma danas su zauzela Legenda o Kasparu Hauseru David Manulija te dugoočekivani i nagrađivani Alpeis grčkog redatelja Yorgos Lanthimosa. Oba filma najavila su i predstavila njihovi tvorci te vidno umorni, ali ustrajani organizator Alen Munitić sa svojom prevoditeljicom.

Prvi film zbilja je plijenio pozornost elementom glazbe. Glazba ne samo da se apsolutno savršeno uklapa u tijek filma, već ima i ulogu pokretanja same radnje. Glavni lik, Kaspar (kojeg je, inače, utjelovila žena, Silvia Calderoni) , od trenutka ubačenosti u bezvremenski otočni svijet bez dimenzije do trenutka svoje smrti ne skida slušalice iz svojih ušiju. Nedostatak življih i smislenijih dijaloga, c/b tehnika filma i apsurdna atmosfera zbilja su bili avangardna poslastica za ljubitelje avangarde ili barem za ljubitelje lika i djela Manulija koji je već imao priliku predstaviti se našoj publici, no za ljubitelje nekih drugih pravaca umjetnosti ili dinamičnog filma…

Slična situacija je bila i s Alpama, također redateljskim drugijencom ovog festivala, koji se s Venecijanskog filmskog festivala vratio s nagradom za najbolji scenarij. Scenarij zbilja jest bio kvalitetan i neobičan,no situacija u kojoj organizirana skupina ljudi nudi obitelji preminulih zamjenu života njihovih izgubljenih jest za neljubitelje apsurda i egzistencijalnih pitanja bila možda ipak malo previše.

Oni koji egzistencijalna pitanja više vole rješavati na neke druge načine, imali su za to priliku na Exit warm up partiju by DJ Vojko. Ipak, egzistencijalno upitnih nije bilo previše. Možda jer egzistencijalnu težinu obično odnosi sama nedjelja, a možda i zbog neprobavljenog mamurluka od neumorne noći prije. Kvalitetan set hitova iz 80-ih i ranije plesom su popratili oldskul ljubitelj, ne godinama, ali duhom mladi dok su oni obrnutih pozicija godina i duha svoju egzistenciju ipak, eto, ostavili na šanku.

Nastavak potražite danas, već u 17h u Kinoteci gdje vas očekuju tri kratka filma: Edina, I've come and I've gone te 5 pounds. Za ljubitelje kultnih Partibrejkersa na istom mjestu u 18h nalazi se prilika da pogledaju priču iz očiju mladog fana koji je svoj diplomski rad pretočio u ovaj film.

Kasniji sati i dugometražna kategorija danas je rezervirana za Cairo 678, priču o tri na različit način progonjene žene koje se udružuju u cilju borbe za pravdu i u ustanku protiv muškaraca, odnosno svijeta u kojem taj spol dominira. Drugi naslov te posljednji na današnjem dijelu festivala, bit će prikazan u 21.30h u kinu Bačvice. Riječ je o domaćem filmu Marijine, mockumentaryju o pokojnoj Mariji Violić i njenim trima unukama od koje dvije utjelovljuju njene stvarne unuke – Nina Violić te redateljica Željka Suková. Filmski kružok i kritičnu filmsku kompetenciju imat ćete priliku opet organizirati na šanku, a to će vam večeras znatno olakšati i živahni ritmovi Rockabilly Night-a.