Filmovi startali na obali

02_06_2012 / 18:40h  |  Autor: Matea Klarić  |  Foto: Goran Leš
Filmovi startali na obali

Festival mediteranskog filma pripremio je već u petak svoju startnu strelicu upravo onako kako je najavio. Iako najavljena, dekomodirajuća prognoza ipak nije narušila komoditet i ugodni ambijent.

Festival mediteranskog filma pripremio je već u petak svoju startnu strelicu upravo onako kako je najavio. Popularni nulti festivalski dan obilježio je i najavio iščekivano otvaranje još više iščekivanog festivala. Festivalska ekipa odlučila je nagraditi svoju publiku zbog vjernog bodrenja i uživanja proteklih pet godina te im je tim povodom poklonila filmsku poslasticu na splitskim Bačvicama.

Iako najavljena, dekomodirajuća prognoza ipak nije narušila komoditet i ugodni ambijent, kao ni ugodno raspoloženje publike. Usprkos tome, prisutnost publike je bila manja od očekivanog, uzme li se u obzir sveopće oduševljenje na najavu ove simpatične geste. Gesta zbilja jest bila simpatična, a ambijent je uistinu bio ugodan.

Na kino-platnu postavljenom tik uz more odvijao se Gobbiah, mon amour – film talijansko-francuske produkcije zanimljiv po tome što je za lokacije snimanja uzeo naše prostore, pa se pogled na Brač večeras udvostručio. Radnju samog filma pretjerana zanimljivost, pak, nije ukrasila – u okviru klišejske priče zabranjene pa dozvoljene ljubavi plećatog umjetnika i zanosne ciganke, radnja se očekivanim sadržajem sama dovela do kraja. Ipak, to publiku nije spriječilo da pljeskom poprati iščekivani obred vjenčanja zamotan u patos situacije. Oni iz zadnjih redova zasigurno nisu mogli biti dirnuti kao ovi iz privilegiranih prvih; filmska vrpca s logom Jugoslavenske kinoteke nas je svojim isprekidanim i blijedim titlovima vratila i u vremensko razdoblje spomenutog loga, a čak i oni frankofonsko osposobljeni gledatelji nisu na trenutke mogli dešifrirati radnju filma, obzirom da je i zvuk krasila jednaka starina. Međutim, kako to obično biva sa sindromom pljeska – plješći, svi plješću!

Pljesak je svakako zaslužila i domišljata organizacija festivala koja je na više strana publike otvorila pitanje  - Zašto se ovog još nitko nije sjetio? - a s druge strane upravo pogodila s odabirom klišejsko-romantičnog filma iz pretinca starine koji se u ambijent plaže, ručnika i skoro punog mjeseca, sasvim odgovarajuće uklopio.

Službeni start - u subotu!

Festival će službeno biti otvoren u subotu u 21.30 sati u kinu Bačvice filmom Et maintenant on va où?, autora čiju smo komediju Karamel gledali prije pet godina. Ovoga puta radi se o ozbiljnijem filmu u kojem se obrađuje tematika odnosa kršćana i muslimana u Libanonu, ali straha od mračnijeg raspoloženja nema pošto se palica nakon filma prepušta DJ Seri koji donosi feštu balkaniku.

fmfs.hr