Opet se zakačimo na filmove...

31_05_2012 / 10:33h  |  Autor: KMaja
Opet se zakačimo na filmove...

Peti Festival mediteranskog filma Split i ove godine donosi pregršt sadržaja na koje se publici neće biti problem zakačiti, osam dana sa četrdeset filmova će začiniti osam fešta, druženje sa gostima festivala i edukativne radionice.

Peti Festival mediteranskog filma Split i ove godine donosi pregršt sadržaja na koje se publici neće biti problem zakačiti – kroz osam dana prikazati će se 14 filmova dugog metra, 12 kratkog, sedam glazbenih dokumentaraca, 15 kratkih filmova domaćih mladih autora – ješki, a sve će začiniti osam fešta, druženje sa gostima festivala i edukativne radionice.

Jubilarni festival donosi i poklon za vjernu publiku – dan prije otvaranja, u petak, na plaži Bačvice u 21.30 sati održat će se besplatna projekcija francusko-talijanskog filma Goubbiah, mon amour, čiji su kadrovi davne 1956. godine snimani u Pučišćima, podbiokovlju te u Hercegovini.

Festival će službeno biti otvoren u subotu u 21.30 sati u kinu Bačvice filmom Et maintenant on va où?, autora čiju smo komediju Karamel gledali prije pet godina. Ovoga puta radi se o ozbiljnijem filmu u kojem se obrađuje tematika odnosa kršćana i muslimana u Libanonu, ali straha od mračnijeg raspoloženja nema pošto se palica nakon filma prepušta DJ Seri koji donosi feštu balkaniku.

Od nedjelje do subote očekuje nas program koji počinje dvama besplatnim projekcijama u Kinoteci – kratki filmovi prikazuju se od 17 sati, a program Movie in groove kreće u 18 sati. Za dugometražni film u istom prostoru sa početkom u 19.30 trebati će izdvojiti 20 kuna, a za projekcije u Ljetnom kinu Bačvice, koje startaju u 21.30 sati, 25 kuna. O mogućnostima uštede kupovinom paketa ulaznica saznajte ovdje.

Za one koji sa filmašima žele izmijeniti koju riječ, organizirane su svakodnevno u 18 sati Vili Rossini Filmske ćakule posli plaže, a za razgovor će biti raspoloženi redatelji Davide Manuli i Yorgos Lanthimos, glumice Ariane Labed i Zana Marjanović, producent Klaus Maeck, te domaći autori Silvio Mirošničenko, Željka Sukova, Dana Budisavljević i Igor Bezinović.

Ni oni željni novih znanja neće ostati zakinuti – FMFS nudi FilmInkubator, edukativni program koji donosi dvije radionice o kojima možete naći detaljnije informacije, te se prijaviti, na linku.

Bez obzira na to koji dio programa vas privlači, izgledno je da neće biti većih problema pri određivanju mjesta za izlazak tokom sljedećeg tjedna, samo se treba nadati da nas vrijeme neće iznevjeriti. Vrijeme je da se opet zakačimo na filmove :)