FMFS seli i izvan Splita!

05_05_2012 / 10:33h  |  Autor: Antonia Stipić
FMFS seli i izvan Splita!

Na Festivalu mediteranskog filma Split prikazat će se oko pedeset filmova, a festivalska ekipa se potrudila smisliti i brojna iznenađenja. Uz ovako bogat i raznolik program zaista je lako zakačiti se za filmove...

Film A gdje sada libanonske redateljice Nadine Labaki otvorit će jubilarni peti tjedan raja za splitske filmoljupce - Festival mediteranskog filma Split. Od 02. do 09 lipnja kinoteka Zlatna vrata i ljetno kino Bačvice bit će mjesta projekcija najboljih uradaka mediteranske kinematografije. Publika će moći, između ostalog, uživati u filmu Cezar mora umrijeti, dobitniku Zlatnog medvjeda u Berlinu, izraelskom filmu Fusnota, kandidatu za Oscara te grčkom uratku Alpe nagrađenom za najbolji scenarij na venecijanskom festivalu. Zvijezda festivala je redatelj filma Yorgos Lanthimos (poznat po filmu Očnjak, pobjedniku trećeg izdanja FMFS-a koji će osobno doći u Split promovirati svoj film.

Prikazat će se oko pedeset dugometražnih i kratkometražnih filmova, a festivalska ekipa se potrudila smisliti i brojna iznenađenja koja je u Villi Rossina predstavio direktor festivala Alen Munitić. - Povodom petog rođendana organiziramo besplatnu projekciju filma na plaži Bačvice kao poklon publici koja nas je podržavala sve ove godine. Platno će biti postavljeno na pijesku uz sam rub mora, a publika će tog, nultog dana festivala, film moći pratiti sjedeći na ručnicima, ležaljkama ili na okolnim zidićima - najavio je Munitić.

Stanovnike i posjetitelje malih mista oko Splita obradovat će projekt Kino mediteran u sklopu kojeg će se u jedanaest mjesta u tri dana prikazati tri filma iz ovogodišnjeg festivalskog programa... Makarska, Imotski, Vrgorac, Sinj, Bol, Stari Grad, Hvar,Vis, Komiža, Blato i Korčula proširit će dobar duh ovog festivala diljem Dalmacije.

Gostovanje FMFS-a održati će se po prvi puta i u Zagrebu, u Kino Europi, odmah po završetku Festivala u Splitu.

Splitske premijere na FMFS-u će ostvariti uspješni domaći dokumentarci Marijine autorice Željke Sukove, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević, zatim Brda 21000 Silvija Mirošničenka te Blokada Igora Bezinovića.

Uz ovako bogat i raznolik program zaista je lako zakačiti se za filmove te ne sumnjamo da će se ove godine nadmašiti brojka od prošlogodišnjih dvanaest tisuća posjetitelja.