FMFS zatvoren u dobrom društvu

15_06_2015 / 09:56h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Katarina Vušković
FMFS zatvoren u dobrom društvu

Ponovno prepuno kino Bačvice pozdravilo se uz dobru glazbu i još bolje društvo od 8. Festivala mediteranskog filma Split. Pobjednički su filmovi Ničije dete, Guy Moquet i Ana Trg.

Ponovno prepuno kino Bačvice pozdravilo se uz dobru glazbu i još bolje društvo od 8. Festivala mediteranskog filma Split. U sklopu završne večeri proglašeni su pobjednički filmovi te je prikazana projekcija norveškog filma Van sebe.

Najbolji su Ničije dete, Guy Moquet i Ana Trg

Ove godine publika je revno glasala i odabrala svoje favorite u kategorijama dugometražni i kratkometražni film, te ješke u koje spadaju kratki filmovi domaće produkcije. U prvoj je nagrada otišla filmu Ničije dete Vuka Ršumovića, u drugoj francuskom Guy Moquetu Demisa Herengera, a najbolja ješka bila je Ana Trg Jelene Novaković.

Iako pobjednici nisu mogli prisustvovati zatvaranju festivala, video porukama su zahvalili na dodijeljenim nagradama. Očekivano, publiku je posebno razdragala zahvala Denisa Murića koji je odlično odrađenom ulogom divljeg dječaka Harisa Pućurice u Ničijem deteu osvojio gledatelje.

Najposjećenija kulturna manifestacija

Nekoliko riječi na zatvaranju rekao je i direktor festivala Alen Munitić, zahvalivši publici što je pridonijela pozitivnoj atmosferi i ove godine. - Ponosan sam što smo potvrdili status najposjećenije kulturne manifestacije u Splitu i što je uz sva ostala događanja publika svaku večer ovih devet dana birala naša kina. Zadovoljan sam i pristupom publike prilikom ocjenjivanja, glasalo se zbilja u velikom broju. Sigurno ćemo u narednim godinama zadržati nagradu publike, čak i kada vratimo stručni žiri – poručio je.

Odabir norveškog filma za prikazivanje izvan konkurencije u sklopu zatvaranja Munitić je objasnio proširivanjem koncepta i suradnje, te je predstavio drugi projekt, Kino Mediteran, u sklopu kojeg se radi na obnavljanju zatvorenih kina dalmatinskih otoka i Zagore. - Budući da se ogroman broj gradova uključio u Kino Mediteran, ako se nađete negdje na otocima i obali, vrlo vjerojatno ćete se susresti s našim kinom – zaključio je.

U sklopu FMFS-a ove godine ste mogli uživati u 66 filmova iz 31 zemlje, a čak 45 imalo je hrvatsku premijeru baš na ovom festivalu. Iako je ljetno kino Bačvice i ove godine bilo omiljena lokacija, posjećene su bile i projekcije u kinoteci Zlatna vrata i malo kino u vrtu Galerije umjetnina.