FMFS punom parom

11_06_2015 / 10:21h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Katarina Vušković
FMFS punom parom

Festival mediteranskog filma Split ide punom parom, raste broj posjetitelja u kinoteci Zlatna vrata i u mini kino vrtu Galerije umjetnina, a došlo je i do promjena na ljestvici top tri dugometražna filma.

Iako bugarski film Lekcija u ljetnom kinu Bačvice u utorak nije do kraja popunio gledalište za razliku od prva tri dana FMFS-a, raste broj posjetitelja i za druge dvije festivalske lokacije. Više se posjećuje mini kino u vrtu Galerije umjetnina, a u kinoteci Zlatna vrata španjolski je film 10 000 km rasprodao sve do zadnjeg mjesta.

10 000 kilometara osvojio publiku

Riječ je o romantičnoj drami koja prati život Alexandre i Sergia, mladog para iz Barcelone koji odluči pokušati začeti dijete. Njihove planove poremeti ponuda koja odvodi Alexandru na plaćeni staž u Los Angeles, dok Sergio ostaje u Barceloni. Film prati njihove izazove dok uz pomoć tehnologije pokušavaju premostiti udaljenost i vremensku razliku. Uz to što je osvojio španjolsku filmsku nagradu Goya za najbolji debitantski film, pobrao je i simpatije splitske publike koja mu je dodijelila visoku ocjenu 4,2. Time je izgurao Malog Quinquina na treće mjesto ljestvice dugometražnih filmova, na kojoj Ničije dete i dalje drži prvo mjesto.

Lekcija iz kapitalizma

Socijalna dramska priča Lekcija nije uspjela osigurati svoje mjesto na top tri ljestvici, no riječ je o filmu koji je po festivalima već osvojio brojne nagrade, uključujući onu za najbolji debitantski film na San Sebastian Film Festivalu, a na Sofia Film Festivalu je ponio titulu najboljeg filma. Priča prati život Nadežde, profesorice engleskog jezika u bugarskoj provincijskoj školi, koja nakon krađe koja se dogodi u njezinom razredu odluči pronaći i kazniti krivca među učenicima. Istovremeno, u njezinom privatnom životu dolazi do drastične promjene kada iznenada sazna da će joj banka oduzeti kuću i dati je na aukciju zbog neplaćanja hipoteke. Nadežda dolazi u situaciju da u roku od dva dana mora smoći novac koji je njezin (poprilično beskorisni) muž Mladen nesmotreno potrošio, te odluči poduzeti sve kako bi njihova obitelj zadržala krov nad glavom.

Budući da progovara o pritiscima kapitalističkog društva i očaju koji donosi, priča o ženi na čija se leđa u iznimno kratkom vremenu sruče sve nevolje koje mnogim pripadnicima srednje klase izgledaju odveć bliske i poznate, nije čudo da je film pridobio dosta poklonika.

Redateljski prvijenac Nine Violić

Prije Lekcije prikazan je redateljski prvijenac Nine Violić, kratki film Odvajanje koji je predstavila producentica i koscenaristica Zdenka Gold.
- Odvajanje je svojevrsna filmska proba za veći filmski projekt. Kroz njega Nina je pokušala prikazati nemir i tjeskobu koji se nalaze u dubini majčinske ljubavi, te se suočiti strahom od mogućeg gubitka i odvajanja od djeteta koji i sama osjeća kao majka. Žao joj je što nije večeras mogla prisustvovati projekciji, no nadamo se da ćemo vas ponovno posjetiti dogodine sa prvim dugometražnim filmom – poručila je.

Večer je naravno zaključena uz glazbu i poneku pivu, a FMFS punom parom nastavlja dalje pa, ako još niste imali priliku, dođite i uživajte u guštima kina pod vedrim nebom.