FMFS je nastavio rasti

16_06_2014 / 10:27h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: Miroslav Lelas
FMFS je nastavio rasti

Završen je bogati program sedmog Festivala mediteranskog filma Split. Po prvi put nagrade su dodijeljene u Kinoteci zlatna vrata. Festival nastavlja sa svojim djelovanjem pa će publika već u ponedjeljak moći uživati u reprizama...

Proglašenjem pobjednika, svečanom dodjelom nagrada, projekcijama filmova te cjelonoćnim partyjem završen je bogati program sedmog Festivala mediteranskog filma Split. Budući da su vremenske neprilike onemogućile održavanje završnog programa u ljetnom kinu Bačvice, subotnje je zatvaranje uspješno preseljeno na druge lokacije.

Nagrađeni Ranjena, Trg, Autofokus i Pismaniye

Po prvi put nagrade su dodijeljene u Kinoteci zlatna vrata, i to u tri kategorije. Žiri u sastavu menadžer Transilvania Film Festivala Cristian Hordila, novinar i književnik Renato Baretić te redatelj Nebojša Slijepčević, veliku Udicu, nagradu za najbolji dugometražni film, ravnopravno su dodijelili španjolskom filmu Ranjena i egipatskom Trg.

Nagradu za najbolji domaći kratkometražni film dodijelio je žiri u sastavu redateljica Brune Bajić i Sonje Tarokić te spisateljice Olje Savičević Ivančević Autofokusu Borisa Poljaka, dok je publika u kategoriji međunarodnog kratkometražnog programa svoje glasove poklonila tursko-češkom filmu Pismaniye.

Ovogodišnji festival, s osam od devet dana rasprodanih 700 mjesta ljetnog kina Bačvice, uspješno prati uzlaznu putanju broja posjetitelja. Svoje oduševljenje posjećenošću festivala nije krio ni direktor festivala, Alen Minitić: - Jako sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala, a najviše me raduju rasprodana kina, što je nova velika potvrda od strane publike zbog koje i radimo ovaj posao. Činjenica da smo od polovice Festivala već bili premašili prošlogodišnji broj posjetitelja, daje nam veliki vjetar u leđa da odmah od ponedjeljka krenemo raditi na osmom FMFS-u. Najveće hvala s moje strane odlazi ekipi festivala i skupini od 45 volontera koji su organizacijski najuspješnije do sada iznijeli festival koji je u ovom izdanju ovako vidljivo narastao – kazao je Munitić, koji se zahvalio i članovima žirija, filmskim gostima, partnerima, sponzorima te Hrvatskom autovizualnom centru i Gradu Splitu.

Najveće hvala ekipi festivala i skupini od 45 volontera

Projekcije filmova posljednje večeri održane su paralelno u kinoteci Zlatna vrata, nakon dodjele nagrada, te u kinu Karaman. Ne treba posebno napominjati da su za obje dvorane rasprodane sve ulaznice. Posljednja Ješka u nizu, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, imala je svoju svjetsku premijeru i došla kao pravi šećer na kraju. Kratkometražni hrvatski film izletom u hrvatsku povijest izazvao je gromoglasne valove smijeha i iskreno oduševljenje posjetitelja.

Nakon Ješke, slijedio je višestruko nagrađivani čileansko-španjolski film Gloria, koji, sudeći po reakcijama i napuštanju određenog broja posjetitelja tijekom projekcije, nije zadovoljio kriterije publike. Ipak, Gloria nije pokvarila završno slavlje u akvariju u sklopu kompleksa na Bačvicama, koje je trajalo do ranih jutarnjih sati.

Bogat filmski program, mnoštvo popratnih sadržaja, niz predavanja i radionica za sve zainteresirane filmofile, ćakule s gostima, novo mjesto projekcija, pretprodaja ulaznica, festivalska ulaznica, odlična medijska popraćenost događanja te organizacija na visokoj razini zaslužni su što je Festival mediteranskog filma Split još jednom prepoznat od publike te probio rekorde posjećenosti.

Već u ponedjeljak još malo FMFS-a

Osim s cjelogodišnjim djelovanjem Kina Mediteran, Festival mediteranskog filma Split nastavlja sa svojim djelovanjem pa će splitska publika već u ponedjeljak (16 .6.) moći uživati u reprizama u kinoteci Zlatna vrata. Velika španjolska obitelj na rasporedu je u 17 sati, nakon nje Gloria u 19 sati, a jedan od pobjedničkih filmova, egipatski Trg u 21 sat. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni Zlatnih vrata od 16 sati. Projekcije u sklopu Ciklusa UMAS 2013./ 2014. na rasporedu su u 15 sati, a ulaz je besplatan.