FMFS: deveti uspjeh zaredom

14_06_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: FMFS / Press
FMFS: deveti uspjeh zaredom

Pozitivna atmosfera devetog Festivala mediteranskog filma Split kulminirala je na zatvaranju 11. lipnja, kad su podijeljene i nagrade...

Festival mediteranskog filma Split definitivno nije ni deveti put razočarao brojne posjetitelje koji su i ove godine prepunili kapacitete ljetnog kina Bačvice, ali i kinoteke Zlatna vrata te terase kina Tesla, a pozitivna atmosfera kulminirala je na zatvaranju, održanom 11. lipnja.
Unatoč lošim vremenskim prognozama, pozitivna je energija, izgleda, otjerala kišu, pa se većina projekcija održala bez poteškoća, a osim na sjedalicama sjedilo se kao i prijašnjih godinama po panjevima, stepenicama i dekicama... S obzirom na bogati program koji je uključivao 78 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, što kratkometražnih, što dugometražnih, ne čudi da se ponovno tražila karta više.

Pobjedu je odnio Kad otvorim oči

Program završne večeri, u sklopu koje su dodijeljene i nagrade za najbolja ovogodišnja ostvarenja, započeo je pola sata ranije, a kišni oblaci smilovali su se dovoljno dugo da posjetitelji i nakon prikazivanja filma stignu barem kratko pročavrljati o festivalskim dojmovima.

Žiri koji su činili grčki redatelj Thanos Anastopoulos,češka redateljica Kristyna Balaban i hrvatski glumac Goran Marković za pobjednički su dugometražni film, nakon poduljeg vijećanja, odabrali tunisku dramu Kad otvorim oči, prvijenac redateljice Leyle Bouzid. Posebno priznanje dodijeljeno je turskom filmu Mahnitost redatelja Emina Alpera.

- Kada smo odlučivali o tome koje filmove uvrstiti u uži krug, napravili smo odabir na temelju toga koji su filmovi više mediteranski u odnosu na druge. Trebalo je postaviti dodatni kriterij jer su svi filmovi bili poprilično dobri pa su odlučivale sitnice. Kad otvorim oči, na koji smo se naposljetku odučili, donosi izuzetnu priču o ženi koja se bori protiv sustava u kojem živi. Film je to koji zaslužuje ne samo priznaje, već i pozornost javnosti. Ovim smo odabirom htjeli poručiti da se nikad ne smijemo prestati igrati, pjevati, baviti se umjetnošću i općenito uživati u životu – poručio je Marković.

Zvjerka je najbolja Ješka

Za pobjednika programa kratkih hrvatskih filmova, odnosno Ješki, žiri u čijem su sastavu bili redateljica Jelena Novaković, filmski kritičar Miro Nikolić i poduzetnik Leopold Botteri, odabrana je Zvjerka redateljice Daine Oniunas Pusić. Uz priznanje, redateljici je dodijeljena i novčana nagrada od 6 000 kuna sponzorirana od splitske tvrtke Uje. Posebna priznanja zaslužili su pak filmovi Kino otok Ivana Ramljaka i Nas dva Andrije Mardešića.

Prema glasovima publike, najbolje je pak prošla francuska feel good drama Priče s asfalta Samuela Benchetrita, zatim u kategoriji Ješki Ritki zrak Šimuna Šituma, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkometražnih filmova nagradu publike pobrao estonsko-hrvatski animirani Life With Herman H. Rott redateljice Chintis Lundgren.

Organizatori najavljuju još bolje jubilarno zdanje

Nakon dodjele, u kinu Bačvice je izvan konkurencije prikazana brazilska drama Druga majka redateljice Anne Muylaert, koja je diljem svijeta pobrala više od 20 nagrada, uključujući posebno priznanje žirija na Sundanceu, kao i nagradu publike na Berlinaleu.

Ovime je zaključeno posljednje jednoznamenkasto izdanje jednog od omiljenih filmskih festivala splitske publike, a organizatori za deseto, jubilarno izdanje, obećaju da će se potruditi da bude i bolje no što je bilo ove godine. Držimo ih za riječ.