FMFS donosi i besplatne projekcije

21_05_2014 / 14:49h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Luka Kivela, arhiv
FMFS donosi i besplatne projekcije

Festival mediteranskog filma Split u svom sedmom izdanju otvara novo opet air kino. Treća je lokacija caffe bar Galerija u Galeriji umjetnina Split, gdje će publika u večernjim satima moći besplatno uživati u projekcijama ponajboljih kratkih filmova Mediterana.

Ovogodišnje izdanje Festivala mediteranskog filma Split trajat će od 6. do 14. lipnja, a osim što Festival postaje dulji, postaje i sve veći.

Nakon ljetnog kina Bačvice i kinoteke Zlatna vrata, Festival mediteranskog filma Split u svom sedmom izdanju otvara novo opet air kino. Treća je lokacija caffe bar Galerija u Galeriji umjetnina Split, gdje će publika u večernjim satima moći besplatno uživati u projekcijama ponajboljih kratkih filmova Mediterana. Tijekom dana u Galeriji će se održavati susreti s gostima, autorima filmova i glumcima, tematska predavanja te će se moći dobiti sve informacije o festivalu i kupiti ulaznice.

U četiri natjecateljska termina međunarodnog kratkometražnog filma bit će prikazano 20 filmova, a publika će isključivo svojim glasovima odlučiti tko će dobiti Udicu, nagradu za najbolji strani kratki film.
- Na natječaj za kratkometražni program međunarodnog filma pristiglo je više od 200 prijava, a pravo je zadovoljstvo najaviti da ćemo u novom kinu prikazati filmove koji su se prikazivali i na najvećim festivalima, a među naslovima su House With Small Windows, The Fugue, Letter to Mohamed te niz filmova nagrađenih i prikazivanih na festivalu Clermont Ferrand Film, koji je najveći svjetski festival kratkometražnog filma - kazao je Alen Munitić, direktor FMFS-a.

Nakon kratkometražnih filmova iz službene konkurencije, u novom kinu na otvorenom bit će predstavljeni filmovi snimljeni u sklopu projekta Sarajevo grad filma, a prikazat će se oni vezani za projekt Operacija Kino. Festival će završiti prikazivanjem filmova studenata Umjetničke akademije Split, Odsjeka za film i video, čime FMFS želi još jednom dokazati da je platforma na kojoj studenti mogu promovirati svoj rad.

Kino Galerija otvorit će svoja vrata 5. lipnja, večer prije početka FMFS-a, kada će organizatori publici predstaviti festivalske novitete te prikazati kratke, jednominutne filmove nekih od najpoznatijih redatelja (Bernardo Bertolucci, Kim Ki-duk, Ulrich Seidl, Todd Solondz, Yorgos Lanthimos i drugi) nastale u sklopu Festivala u Veneciji.

U splitskom klubu Judino drvo organiziran je 21. svibnja warm up party za sve posjetitelje festivala, na kojem će biti prikazana španjolska Snjeguljica, a FMFS-ovi DJ-evi puštat će filmske soundtrack hitove. Dan kasnije, 22. svibnja, bit će predstavljen kompletan program ovogodišnjeg FMFS-a.