Osposobljavanje za rad u turizmu

19_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Promo Plan
Osposobljavanje za rad u turizmu

Provedeni programi odnosili su se na zanimanja pomoćni kuhar, pansionski konobar, pansionski slastičar, barmen/barista te hotelski concierge za osobe s invaliditetom.

Turističko ugostiteljska škola Split ove je godine realizirala projekt Fit4Work, osmišljen od strane škole i usmjeren na osposobljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba starijih od 54 godine, osoba s invaliditetom i mladih osoba koje prethodno nisu bile povezane s ugostiteljstvom i turizmom.

Edukacija hotelskog conciergea za osobe s invaliditetom - po prvi put u Hrvatskoj
Provedeni programi odnosili su se na zanimanja pomoćni kuhar, pansionski konobar, pansionski slastičar, barmen/barista te jedna vrlo specifična specijalizacija - hotelski concierge za osobe s invaliditetom.
Potonji je ujedno bio i obimom najzahtjevniji u trajanju do 280 sati.
Fit4Work projekt obuhvatio je 45 nezaposlenih osoba, a provedba je trajala 20 mjeseci. Kako bi se kvalitetno realizirao u njemu je sudjelovalo 12 nastavnika iz TUŠ-a, dva mentora iz Bluesun - Hotelsko poduzeće Tučepi, dvoje mentora iz hotela Cornaro, te predstavnica udruge za inkluziju Lastavice.
– Oko 10% putnika, turista u svijetu su osobe s nekom vrstom invaliditeta no u hotelijerstvu njihove specifične potrebe nisu adekvatno prepoznate. – pojasnio je voditelj projekta Slaven Škrabić, profesor u splitskoj školi.
- Pet osoba je educirano kroz ovaj program kojeg smo proveli u suradnji sa splitskim hotelom Cornaro. Vrlo je važno da turistički djelatnici razmišljaju o potrebama osoba s invaliditetom. Primjera radi, kada gost u hotelu zatraži personalizirani obilazak Dioklecijanove palače hotelski concierge u toj situaciji kontaktira vanjsku agenciju, vodič dočeka gosta na dogovorenom mjestu i obilazak počinje, no što kada dođe osoba u invalidskim kolicima? U tom slučaju concierge ne može samo prepustiti gosta vodiču već će se prethodno susresti s njim, i zajedno će odrediti rutu obilaska, vodeći računa da po gosta dođe adekvatno vozilo, da se ide na lokacije gdje nije prevelika gužva i da na putu ne bude arhitektonskih barijera – pojasnio je profesor Škrabić.

Svijest o važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Engleskoj
Tijekom studijskog putovanja u London mentori su imali priliku vidjeti kako funkcionira tamošnji sustav. U Engleskoj je konkretno svijest o važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom viša, poduzetnici nemaju olakšice već zapošljavanje osoba s invaliditetom shvaćaju kao ulaganje u društvo i upravo je to razlog zbog kojeg je neophodno ulagati u podizanje svijesti o važnosti zapošljavanja ranjivih skupina kako bi s godinama ona i u našem društvu porasla.
- Neophodno je da bar jedan hotelski djelatnik bude educiran o ovoj temi. Edukacije za conciergea za osobe s invaliditetom pruža vrlo konkretna znanja s brojnim primjerima iz prakse i nastavljamo je provoditi u našoj školi– zaključio je voditelj projekta Slaven Škrabić.

Praktični dio u hotelu Alga u Tučepima
Praktični dio edukacije za četiri smjera odnosno barmen / barista te pomoćni konobar, kuhar i slastičar polaznici projekta odradili su u Bluesun hotelu Alga u Tučepima.
- Naši dojmovi su odlični. Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati u inkluziji ranjivih skupina na tržište rada.
Polaznicima smo prezentirali hotelski dio usluge i potrebne stručne vještine kako bi stekli direktno iskustvo rada u realnom, svakodnevnom poslovanju. Sudjelovanje u ovakvim projektima tvrtkama nije važno isključivo u kontekstu društveno odgovornog poslovanja već je to općenito prednost za cijelo hrvatsko gospodarstvo – pojasnio je Filip Benjak, voditelj razvoja karijera u Bluesun
hotelima.

Zaposlilo se više od pola polaznika
Projekt Fit4Work je u konačnici rezultirao zaposlenjem u sektoru za više od polovine od ukupnih 45 polaznika, i to u roku od par mjeseci. Veliki naglasak je bio stavljen i na digitalno učenje i učenje na daljinu, zbog čega je osmišljena i izrađena platforme za e-učenje pomoću koje polaznici i nakon završetka projekta mogu ostati u kontaktu s mentorima i raditi na svom osposobljavanju.

Vrijednost projekta Fit4Work je 1.948 063,00 kn i u potpunosti je financiran od strane Europske unije kroz Europski socijalni fond.