Financijski savjeti za studente

14_07_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: IRO
Financijski savjeti za studente

Budući da više od trećine studenata ima ozbiljne financijske poteškoće vezane za pokrivanje troškova studija i života, Insitut za razvoj obrazovanja izdao je priručnik Financijska pismenost za nastavak obrazovanja.

Prema istraživanju EUROSTUDENT V, više od trećine studenata ima ozbiljne financijske poteškoće vezane za pokrivanje troškova studija i života, dok oni s najizrazitijim poteškoćama ili uopće nemaju priliku za studiranje ili zbog financijskih problema napuštaju studij.

Studentima je u prosjeku po semestru potrebno više od 15 tisuća kuna


Upravo su zato, navodi Institut za razvoj obrazovanja, financijska pismenost i vještine financijskog planiranja bitne kako bi se srednjoškolci i njihove obitelji na vrijeme počeli planirati izvore za pokrivanje troškova studiranja, a studenti bolje upravljali osobnim financijama. Iako većina studenata u Hrvatskoj prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina, dio studenata upisuje privatne studije koji se plaćaju ili upisuju studij kao izvanredni studenti, koji također plaćaju studij. Ujedno, dio studenata će nakon prve godine ipak morati plaćati barem dio školarine. Međutim, školarine nisu jedini trošak studija, uz njih treba zadovoljiti osnovne životne potrebe poput prehrane i smještaja, ali i druge troškove poput prijevoza, troškova odjeće pa i slobodnog vremena. Prosječno, ukupni semestralni troškovi studenata u 2014. godini iznosili su 15 417 kn, od čega 2 693 kn čine troškovi studija, a 12 724 kn troškovi života.


Priručnik o financijskoj pismenosti kao pomoć pri studiranju

Imajući to na umu Institut za razvoj obrazovanja izdao je besplatni priručnik Financijska pismenost za nastavak obrazovanja čiji je cilj informirati učenike, studente i njihove roditelje o tome kako odabrati studij i osigurati njegovo financiranje. Priručnik odgovara na pitanje zašto je financijska pismenost nužna za uspješno obrazovanje, nudi savjete za pokrivanje studijskih i životnih troškova, informira o izvorima stipendija i tome kako se prijaviti te o mogućnostima rada putem Studentskog servisa. Priručnik se može preuzeti na linku.