Ona koja se kupala na Bačvicama

15_05_2012 / 07:23h
Ona koja se kupala na Bačvicama

Kratki dokumentarni film Ona koja se kupala na bačvicama je film o Splitu i njegovim stanovnicima, prvenstveno bakama i udovicama koje su svoje najljepše godine provele radeći i živeći u Splitu...

 Nakon uspješne zagrebačke premijere održane krajem prošle godine u kinu Grič, stiže i dugo očekivana splitska premijera kratkog dokumentarnog filma Ona koja se kupala na Bačvicama.

Nekada najljepša Splićanka, a danas baka Sonja, vremešna udovica Vinka Protića, splitskog slikara, svoje dana provodi u stanu razgovarajući na telefon sa sinovima i unučadi, i šetnji ili kupanju na Bačvicama sa svojim prijateljicama, također udovicama koje su u Splitu preživjele ratove, osvajanja, rad, stvorile obitelji, rodile djecu, vidjele devastaciju Splita i njegovu ponovnu izgradnju, promjene koje su zadesile njihovu najdražu plažu Bačvice i nadživjele svoje muževe. Bačvice su joj nadraži dio grada, a njihov obilazak najdraži dio dana.

- Kroz priču bake Sonje i drugih baka Splita te fotografije i arhivske snimke starog Splita pokušavamo se prisjetiti duha vremena koji je onda vladao te prvenstveno udovicama koje svakodnevno posjećuju Bačvice, svoj raj na zemlji - istaknula je scenaristica filma Tena Bošnjaković koja ujedno potpisuje i režiju zajedno s Dijanom Protić. Dokumentarac je nastao u produkciji Udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture – Sintoment.

Kratki dokumentarni film Ona koja se kupala na bačvicama je film o Splitu i njegovim stanovnicima, prvenstveno bakama i udovicama koje su svoje najljepše godine provele radeći i živeći u Splitu u razdoblju od ’50-tih do ’70-tih godina. Premijera filma bit će 16. svibnja (srijeda) u 20.30 sati u hostelu Goli i Bosi. Pokrovitelj premijere je Ured za kulturu i umjetnost Grada Splita.