Film se vraća Makaranima

29_05_2014 / 13:09h  |  Autor: KMaja  |  Foto: DokuMa Film Festival
Film se vraća Makaranima

Poticaj je bio vratiti doživljaj gledanja filmova u kinu, koje Makarska nema više od desetljeća, te se na najbolji način odužiti gradu koji nas je odgojio – objasnio je glasnogovornik DokuMa.

Dojmovi s osmog MaFesta još se nisu slegnuli, a Makarska ponovno privlači atraktivnim programom, ovog puta programom dokumentarnog filma: od 29. svibnja do 1. lipnja održava se prvo izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma pod nazivom DokuMA.
– Festival je idejno dijete udruge DokuMA koju je osnovao trojac akademskih redatelja, Jadran Puharić, Kristina Kumrić i moja malenkost, te ilustratorica Maja Marković – rekao nam je Josip Vujčić, glasnogovornik za DokuMA. – Poticaj je bio vratiti doživljaj gledanja filmova u kinu, koje Makarska nema više od desetljeća, te se na najbolji način odužiti gradu koji nas je odgojio. Dokumentarce vidimo kao socijalno i umjetnički najkvalitetniju formu filmskog izričaja, koja podjednako može zabaviti, ganuti i educirati gledatelje – objasnio je.

Dodao je da su isprva građani pitali zašto baš dokumentarci ali su, rekao je, već nakon prve projekcije takva pitanja počela jenjavati. Festival je, naime, i prije službenog početka u grad od ožujka donio pet naslova, pa su Makarani kao uvodni program i zagrijavanje mogli pogledati filmove Gangster te voli, Blokada, Veliki dan, Punk sydrom i Burn. – Filmovi su kolektivno privukli više od 800 gledatelja, a već se stvorio jedan vjerni kružok stalnih posjetitelja projekcija, na koje računamo kao dugogodišnju festivalsku publiku – otkrio je Josip.

U planu je, s ciljem promicanja multikulturalizma, promoviranja stranih kinematografija i kreiranja platforme za razmjenu ideja i iskustava, svake godine imati zemlju-članicu EU-a kao partnera, a prva je na redu Češka, pa će tako festival službeno otvoriti hvaljeni Češki san.
Na pitanje koliki je bio izazov, u gradu bez potrebne infrasktukture organizirati događaj ovakvog kalibra, Josip je rekao: – Organizirati vjenčanje je izazov, a o festivalu da ne govorim. Nedostatak infrastrukture ipak je relativan pojam jer, iako je Makarska deficitarna u pogledu kinematografske infrastrukture ili one studentsko-volonterske mašinerije, posjeduje vrhunsku turističku infrastrukturu koja omogućava ugodan prijem velikog broja gostiju te posjeduje vrhunsku geografsko-klimatsku lokaciju koja može privući širi spektar posjetitelja na festival.

Istaknuo je također da mu je kvaliteta kulturnog sadržaja znatno važnija od kvantitete, te dodao da se Makarska prečesto oslanjala na entuzijaste koji su svojom voljom i trudom gurali kulturu u gradu. –Srećom za Makarsku, takvih je uvijek bilo i uvijek će ih biti. Grad je iznjedrio brojne umjetnike iz svih sfera djelovanja koji su borili i bore se za kulturne sadržaje. Najviše nedostaje jedan pravi Dom kulture koji bi, uz kvalitetno vodstvo i podršku od Grada, omogućio organizaciju brojnih udruga u kolektiv u kojemu vlada sinergija. Sama riječ udruga nekako logički podrazumijeva suradnju, odnosno udruživanje – mišljenja je Josip.

Da u pogledu udruživanja i međusobne podrške Makarani ne ostaju na praznoj priči, potvrđuje suradnja sa MaFestom, u okviru koje se održala projekcija filma Bordo-vječna stripovska mladost.
– Dario Antunović je od začetka festivala DokuMa pomogao savjetima kakve može ponuditi samo osoba koja je prošla put kojim smo mi krenuli. Strip i film ne mogu biti srodniji kao umjetničke forme, a djelimo i zajedničku želju organizatora MaFesta da se cijela pred- i post-sezona u Makarskoj prepusti kulturnim sadržajima i gaji aspekt kulturnog turizma – zaključio je Josip.

Bogati program, i raspored atraktivnih radionica, potražite na službenoj stranici festivala.