FGAG za zelenu i održivu gradnju

14_09_2016  |  Autor: Maja Karačić  |  Foto: Unist.hr
FGAG za zelenu i održivu gradnju

Na splitskom FGAG-u predstavljeni su rezultati projekta Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području, u sklopu kojeg je razvijen i novi studijski program: Diplomski studijski program održive i zelene gradnje.

Na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) u utorak, 13. rujna, završnom je konferencijom obilježen završetak projekta Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području te su predstavljeni rezultati ostvareni u proteklih 15 mjeseci. Prvi put u Hrvatskoj razvijen je potpuno novi studijski program u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom – Diplomski studijski program održive i zelene gradnje na mediteranskom području, dok su na projektu i u kreiranju programa partnerski sudjelovali predstavnici stručnih organizacija, institucija i realnog sektora koji su potvrdili potrebu za kadrom kvalificiranim u ovom području. Također, razvijen je standard zanimanja (Voditelj projekata održive gradnje), te standard kvalifikacije (Magistar inženjer održive gradnje).

2,75 milijuna kuna za budućnost zelene i održive gradnje

Gotovo tri milijuna kuna vrijedan projekt, u kojem se, između ostalog, sastancima, predavanjima, diskusijama i studijskim putovanjima usavršavalo 40 nastavnika i predstavnika projektnih partnera, financiran je sa 2,75 milijuna bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i hrvatskog državnog proračuna.

– Zelena i održiva gradnja na Mediteranskom području nametnula se kao tema koja objedinjuje sve tri struke zastupljene na FGAG-u, a vrlo je važna za planiranje gradnje koja će sačuvati prostor za nadolazeće generacije – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Boris Trogrlić, dekan FGAG-a.


Zeleno i održivo počinje obrazovanjem mladih stručnjaka

Rezultate projekta predstavili su voditelji i koordinatori projekta, prof. Hrvoje Njirić i dr. sc. Ivo Andrić. – Ovo je veliki korak za nas na FGAG-u, za Split, ali i cijelu Dalmaciju. Krajnje je vrijeme da se počne misliti zeleno i stvarati održivo, a tako moramo učiti buduće stručnjake od početka studija. Tema održivog razvoja jedan je od imperativa današnjeg vremena i ponosni smo da naš fakultet u tome prednjači – zaključili su izlaganje Njirić i Andrić.

Ovim projektom izrađen je studijski program, dok za početak provedbe studijskog programa predstoji napraviti još značajnih koraka, uz potporu relevantnih ministarstava i institucija. S obzirom na multidisciplinarnost studija, vrlo je vjerojatno da će u samoj provedbi sudjelovati i druge sastavnice Sveučilišta u Splitu, a na FGAG-u vjeruju da će novi diplomski studij prve studente primiti već za dvije godine.


Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 03/15 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.