Festival mladih u Đakovu

19_07_2015 / 12:00h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Udruga mladih Đakovo
Festival mladih u Đakovu

Festival mladih Arla održava se u Đakovu već 6. godinu zaredom, a svrha mu je obogatiti nedostatak društvenog sadržaja za mlade. Donosi izložbe, školu gitare, večer poezije, artističke instalacije, radionice, javne debate, buvljak, koncerte...

U Đakovu se od 20. do jutarnjih sati 26. srpnja održava šesti po redu festival mladih Arla u organizaciji Udruge za mlade Đakovo. Festival donosi izložbe, školu gitare, večer poezije, artističke instalacije, radionice, javne debate, đakovački buvljak i, dakako, koncert za vikend.
Đakovčane i njihove goste zabavit će, u subotu, 25. srpnja, Vlasta Popić, ABOP, Popsimonova i Fixell a ulaz na koncert je besplatan.

- Festival mladih Arla projekt je kulturno-društvenog karaktera koji se organizira već šestu godinu za redom u sklopu programa Đakovačkog ljeta. Svrha festivala proizlazi iz korijena problematike interesa mladih, a to je nedostatak društvenih sadržaja te okupiranost internetom umjesto druženja i komunikacije uživo. Statistički podaci ukazuju na činjenicu da mladi svoje slobodno vrijeme prekomjerno provode na internetu, što može dovesti do negativnih posljedica po pitanju socijalizacije u društvu i općeg društvenog napretka u cjelini – kaže Vedran Poljak iz udruge mladih Đakovo.

Udruga je do sada organizirala niz aktivnosti kojima je cilj jačanje samopouzdanja djece i mladih, poticanje interakcije s vršnjacima, uvažavanje različitosti i razvijanje tolerancije prema drugima, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, boravak u prirodi te sklapanje novih prijateljstava, a festival Arla smatraju svojim najvećim uspjehom.
- Ideja koja se prožima kroz aktivnosti udruge jest poticanje sinergije civilnog sektora unutar zajednice i utjecaj na svijest građana grada Đakova, a i šire, o postojanju urbane kulture mladih – ističe Vedran i dodaje da, nažalost, i u Đakovu imaju probleme sa gradskim vlastima koje ne vide potencijal i potrebu za takvim sadržajima.

- Svake godine budu borba i pregovori, no na kraju ipak uspijemo pronaći rješenje. Bilo bi dobro kada bi grad malo bolje osluhnuo potrebe mladih, jer trenutno je sve na entuzijazmu pojedinaca – smatra Vedran i konstatira da su mladi u Đakovu nedvojbeno zainteresirani za sjedenje ispred kompjutera i po kavama, no ipak vjeruje da se situacija poboljšava.

- Naša prvotna ideja je da se to mora promijeniti, na toj promjeni radimo i dalje! Svake se godine posjećenost festivala povećava, tako da smatramo da nada ipak postoji – kaže on.

Festival u Đakovo svake godine privuče i posjetitelje iz drugih mjesta, a Vedran ističe da im je uvijek drago vidjeti nova lica te poziva sve da dođu i iskuse atmosferu za pamćenje.

Udruga za mlade Đakovo

Udruga za mlade Đakovo osnovana je 2002. godine s ciljem okupljanja mladih i promicanja interesa te zaštite njihovih prava. Od samih svojih početaka udruga djeluje apolitično. Kroz udrugu posljednjih su 12 godina proše stotine volontera, a vodstva u udruzi su se mijenjala.

Posljednjih 5 godina, otkako je došlo do novog preokreta članstva i promjene naziva udruge, realizirano je preko 250 aktivnosti, radionica, edukacija, prezentacija te je ostvareno preko 50 000 volonterskih sati.

Udruga se može pohvaliti urednim i čistim financijskim izvještajima, koji pokazuju zakonitost i vjerodostojnost poslovanja udruge. Osim aktivnosti koje su realizirali samostalno, partnerstvo su ostvarili putem EU projekta MojPosao - Job College, usmjerenog na povećanje zapošljavanja mladih osoba. Ostvarili su suradnju s Institutom za razvoj mladih KULT iz Sarajeva u sklopu međunarodnog projekta Rodno-pravni budžet za mlade. Obuka je organizirana za mlade iz lokalnih jedinica Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, a potom su organizirali edukaciju Ravnopravnost spolova te sudjelovali na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije.

Također, treba napomenuti i sudjelovanje u kampanji Znam, Razmišljam, Sudjelujem koju provodi Mreža mladih Hrvatske (MMH) u sklopu EU projekta Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama.

Sudjelovali su i u organizaciji 7. Međunarodnog festivala kazališnih akademija 2014. pod nazivom Dionizijev festival, a prošle godine pokrenuli su i prvi đakovački buvljak Moljac.

Aktivni članovi udruge su kreativni pojedinci koji nesebično rade za dobrobit zajednice, ulažući svoje vrijeme, trud i predani volonterski rad, ostvarujući promjene stalnom nadogradnjom temelja kulture i društva.