Split je živio svoj festival

16_06_2013 / 10:58h  |  Autor: KMaja
Split je živio svoj festival

U subotu je zatvoren šesti Festival mediteranskog filma Split, no imate razloga još klikati na službenu stranicu – pratite kojim putevima kreće Kino Mediteran. Ovogodišnje izdanje postavilo je nove rekorde i ponovo podignulo ljestvicu očekivanja.

Proglašenjem pobjednika, projekcijom filma Košnice te istoimenim partyjem, u subotu je u ljetnom kinu Bačvice zatvoren šesti Festival mediteranskog filma Split. Ovogodišnje izdanje postavilo je nove rekorde broja posjetitelja i ponovo podignulo ljestvicu očekivanja koja će festival morati ispuniti dogodine, nastavivši uzlaznu putanju započetu davne 2008. godine.

Fantastičnoj posjećenosti projekcija sigurno je doprinijela odlična medijska pokrivenost događaja, no filmovi koji su predstavljeni publici očito su zadovoljili očekivanja, pošto se publika vraćala svake večeri. Atraktivni filmovi, bogat popratni program, predstavljanja dvaju međunarodnih filmskih festivala, ogromna količina besplatnih filmova, hrpa podijeljenih programskih knjižica, šećer u kafiću koji podsjeća koje je doba godine, šušur i ćakula na svakom kantunu... Split je svoj festival punim plućima živio svih osam dana. Vrijeme koje je krajem prošlog tjedna prijetilo, zube je pokazalo samo nultoga dana festivala, a potop u petak popodne je, srećom označio i kraj vremenskih nepogoda.

Ove je godine izlazak za FMFS dobrom dijelu posjetitelja počinjao neizvjesnošću hoće li se uhvatiti karta za sjedeće mjesto – srećom jedan je od noviteta bila on line rezervacija ulaznica, a bilo bi fenomenalno kada bi se dogodine mogle i kupiti preko web shopa... Pojedinci su unosili i vlastite stolice, a dekice na travi su odavno postale sastavni dio noćnih projekcija. Zlatna vrata ugostila su, kao i obično, dnevne projekcije, podsjetivši ponovo Splićane na postojanje te dvorane na koju prečesto znaju zaboraviti.

Odlično posjećena je tako bio i posljednja etapa festivala, večernja projekcija na Bačvicama.

Okupljene su pozdravili Ivana Čović, voditeljica volontera i kina Bačvice, te Alen Munitić, direktor festivala. Proglasili su pobjednika u kategoriji kratki međunarodni film, o kojem je odlučila publika. Preko 400 posjetitelja Kinoteke (423 prebrojena glasačka listića) između 14 filmova koji su se prikazivali od nedjelje do srijede, prosječnom ocjenom od 4.2 nagradili su kratki film Ahora no puedo. Redateljica Roser Aguilar videom se iz Barcelone zahvalila na nagradi, posvetivši je svojoj bebi koju će uskoro roditi, čiju nam je fotografiju ultrazvuka pokazala. Publika je potom zamoljena da maše te ih je službeni fotograf festivala ovjekovječio na fotografiji koju će poslati redateljici.

Maja Radošević, Nives Zemba i Ivan Kelava najboljom su Ješkom ocijenili toplu priču Balavica, snimljenu u Splitu. – Film je splitski autentičan – rekla je Radošević. Pogledali smo spot za pjesmu Vodim te na more Vlade Divljana i Ljetno kino big banda u kojem su korišteni kadrovi filma, nakon čega su po nagradu na pozornicu došli autor Igor Mirković i troje mladih glumaca: Đana Gudelj, Marko Boljat i Slavica Jukić.

Žiri u sastavu Maja Miloš, Željka Sukova i Elma Tataragić najboljim su dugometražnim filmom proglasile Araf turske redateljice Yesim Ustaoglu koja je osobno preuzela nagradu. – Iznenađenje mi je biti tu sa vama, na ovoj predivnoj lokaciji, nakon Istanbula. Nagradu posvećujem svim Zehrama i Olgunima u Turskoj, koji sada pokušavaju izboriti bolju budućnost – rekla je.

Film kojim je zatvoren festival, omnibus Košnica, najavio je Ivan Kelava, producent prošle godine nagrađenog kratkog filma Životinjsko carstvo, na spomen kojega se prolomio pljesak.– Sviđa nam se ovdje. Prije dva tjedna snimili smo kratki film u Splitu, pa se nadamo da se vidimo i dogodine – rekao je.

Prije početka projekcije, Alen Munitić je najavio početak Kina Mediteran u Makarskoj za sljedeći tjedan, te istaknuo kako je FMFS tek početak putovanja ovih filmova po Dalmaciji. Volonteri, presramežljivi da bi došli na pozornicu, dobili su snažan pljesak publike, nakon čega smo pogledali kratki filmić koji je predstavio presjek festivala – od pripremanja prostora u kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata, preko projekcija i fešti koje su ih slijedile. Filmom Košnice i Košnice partyjem, koji je u skladu sa imenom okupio respektabilan broj filmofila i padobranaca koje privlači samo fešta, Festival mediteranskog filma oprostio se od Splićana za ovu godinu. No, imate razloga još klikati na službenu stranicu – pratite kojim putevima kreće Kino Mediteran te se ponovo zakačite na filmske poslastice, ali u nešto drugačijem okruženju.