EVS: putovati i činiti dobro

12_11_2014 / 13:30h  |  Autor: D. Č.
EVS: putovati i činiti dobro

Europska volonterska služba (EVS) omogućuje mladima od 17 do 30 godina da provedu do 12 mjeseci u stranoj zemlji volontirajući na projektima koji se bave raznim temama...

Info zona je u listopadu, u Splitu i Zadru, organizirala predstavljanja programa Europske volonterske službe (EVS) u sklopu kojih su mladima pružene osnovne informacije o programu i osobna iskustva dviju EVS volonterki, Dominike iz Poljske i Yordanke iz Bugarske. Pritom treba reći da je predstavljanje u Zadru realizirano s Lokalnim info centrom za mlade koji su time i službeno započeli s radom.

Europska volonterska služba (EVS) omogućuje mladima od 17 do 30 godina da provedu do 12 mjeseci u stranoj zemlji volontirajući na projektima koji se bave raznim temama (umjetnost, kultura, mladi, mediji, okoliš, sport, antidiskriminacija, ljudska prava, itd.). Volonteri doprinose radu organizacije u kojoj su smješteni te im je pri tom osigurana stalna potpora u radu i učenju, kao i neformalni tečaj jezika zemlje u kojoj boravi.

Važno je naglasiti da su volonterima pokriveni trošak puta, smještaja, hrane, osiguranja i džeparca te da samo u posebnim slučajevima trebaju sudjelovati u dijelu putnog troška. Sustav je kreiran na način da postoje dvije vrste organizacija uključenih u jedan projekt: organizacija pošiljatelj koja je primarno zadužena za pripremu volontera za odlazak na volontersku službu i organizacija primatelj u kojoj volonter obavlja službu i koja je dužna volonteru pružiti potporu u radu i učenju i osigurati praktične stvari oko života u novoj sredini. Da bi organizacije mogle sudjelovati u projektu moraju imati važeću akreditaciju koju u Hrvatskoj izdaje Agencija za mobilnost i programe EU.

Kako se uključiti?

Na Europskom portalu za mlade nalazi se popis akreditiranih organizacija koje mogu sudjelovati u EVS-u na način da primaju ili šalju volontere. Iz te baze je potrebno naći organizaciju u stranoj zemlji koja ima akreditaciju da bude organizacija pošiljatelj kao i organizaciju iz Hrvatske koja ima akreditaciju kao organizacija primatelj. Nakon pronalaska željenog projekta volonter treba kontaktirati organizaciju oko slobodnih volonterskih pozicija i dalje s njima dogovoriti početak službe.

Iskustva iz prve ruke

Dominika i Yordanka na 12 su mjeseci pomoću EVS-a zamijenile Poljsku odnosno Bugarsku Murterom. Volontiraju u murterskoj udruzi Argonauta koja se bavi zaštitom prirode i okoliša te održivim razvojem te pri tom uče o za njih novoj kulturi i običajima, upoznaju nove ljude i razvijaju vještine potrebne za samostalan život. S obzirom na duljinu njihova boravka na Murteru ne treba čuditi da komuniciraju na vrlo dobrom hrvatskom jeziku, u što se možete uvjeriti i sami ako pogledate reportažu snimljenu u Splitu.