Počela je Europska godina mladih

17_03_2022  |  Autor: I.Z.
Počela je Europska godina mladih

U organizaciji Mreže mladih Hrvatske, u Zagrebu je održana prva službena aktivnost organizacije u okviru obilježavanja Europske godine mladih.

U organizaciji Mreže mladih Hrvatske, 23. ožujka 2022. godine u Zagrebu je održana prva službena aktivnost organizacije u okviru obilježavanja Europske godine mladih, Nacionalna konferencija „Dijalog EU s mladima“. Europskom godinom mladih proglašena je 2022. godina s ciljem naglašavanja važne uloge mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

Na nacionalnoj konferenciji tijekom uvodnog obraćanja prisutnima, predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Leo Staković istaknuo je 6 ključnih potreba i prioriteta s ciljem poboljšanja položaja mladih u Republici Hrvatskoj - piše ampeu.hr. Istaknute potrebe i prioritete je Mreža mladih Hrvatske prepoznala kroz direktan i gotovo svakodnevan rad s organizacijama mladih i za mlade, osobama koje rade s mladima, ali i mladim ljudima osobno.

Nakon pozdravnog govora glavne tajnice Mreže mladih Hrvatske, Jovane Kepčije Pavlović, prisutnima se je obratila glavna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, te je posebno naglasila svoj cilj za stvaranje uvjeta za kvalitetan život mladih kako bi ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Tijekom prve panel rasprave „Europska godina mladih“ državna tajnica Željka Josić istaknula je kako Središnji državni ured radi na Nacionalnom programu za mlade kreirajući sadržaj kojeg nastoji približiti svim mladima, i onima u udaljenim i ruralnim područjima do kojih informacije teško stižu. Uz glavnu tajnicu, u prvoj panel raspravi govorili su i Ivona Šimunović ispred Udruge mladih Ilov „Volja“, Marko Boko iz Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Sanja Posavec, pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Saša Milaković iz Studentskog zbora Ekonomskog fakultet u Osijeku te stručnjak za javne politike, s naglaskom na politike usmjerene prema mladima, Josip Miličević.

Tijekom druge panel rasprave „Lokalne priče mladih u (su)odlučivanju" predstavljeni su primjeri dobre prakse. Petra Foršek Koški iz Lokalne akcijske grupe (LAG) Vallis Colapis iz Ozlja i Tomislav Gudasić, volonter udruge, predstavili su projekt „Knjiga za mlade“. Gradonačelnica Grada Ozlja, Lidija Bošnjak, svojim je dolaskom pružila podršku mladima zahvaljujući kojima su mladi s područja Ozlja dobili prvi program za mlade. Pedagoginja Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, Antonija Kero predstavila je online druženje „MisliOC“ koje provodi s trenutnim i bivšim učenicima srednje škole na različite teme relevantne mladima. Sara Sušanj iz Udruge Delta, Rijeka i Iva Stanić, koordinatorica grupa učenika na projektu „Akcija za 5!“ predstavile su primjer dobre prakse kroz koji mladi na jedan dan preuzimaju ulogu donositelja odluka i provode svoje zamisli u djela.

U posljednjem dijelu konferencije nacionalne koordinatorice za provedbu Dijaloga EU s mladima, Sandra Rozman Papak i Valentina Gambiroža Staković, voditeljice projekata i programske suradnice u Mreži mladih Hrvatske, predstavile su publikaciju „Dijalog Europske unije s mladima u Hrvatskoj“, kao i 9. ciklus konzultacija. Ove godine ulaze u sljedeći 18-mjesečni ciklus konzultacija s mladima naziva „Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu“.

Više o Europskoj godini mladih.