Eto nam žena u Domu mladih

18_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mavena / press
Eto nam žena u Domu mladih

Izložba Eto nam žena autorice Adele Jušić otvara se 19. svibnja u 19 h u splitskom Domu mladih. Rad govori o promjenama politika spram žena, uspoređujući period početka Drugog svjetskog rata s poslijeratnim razdobljem.

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika te kao dio programa Platformata, u splitskom Domu mladih, 19. svibnja u 19 sati otvara se izložba Eto nam žena autorice Adele Jušić, jedne od najpoznatijih i najaktivnijih umjetnica mlađe generacije s ovih prostora. Izložba će biti popraćena glazbenim performansom Ilvane Dizdarević, a otvaranju izložbe prethodit će predavanje Adele Jušić i Andreje Dugandžić o radu na projektu online Arhiva, koje će se održati 19. svibnja u 17 sati u kinu Beton.

>> Pročitaj više o programu Platformata

Rad Eto nam žena zapravo je didaktički kolaž koji će autorica kreirati na izvanjskom staklu zgrade Doma mladih. Rad se oslanja na istraživanje koje su Andreja Dugandžić i Adela Jušić radile u sklopu programa Šta je nama naša borba dala? Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, koje je rezultiralo kreiranjem online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije.

Rad govori o promjenama politika spram žena, uspoređujući period početka Drugog svjetskog rata, kada su žene masovno mobilizirane u ratne redove i pozadinsku borbu, u sklopu Antifašistčkog fronta žena, u kojoj su sudjelovale na različite načine te poslijeratno sudjelovanje žena u izgradnji nove države i društva, posebno na dobrovoljnom radu, te velikom preokretu poimanja ženskog rada i doprinosa društvu koji se događa u 50-tim godinama 20. stoljeća, kada se žene ponovo pozivaju u svoje prirodne uloge majki, domaćica, odgajateljica i njegovateljica.

Ovom se temom Adela Jušić kroz svoj umjetnički i aktivistički rad bavi već godinama; riječ je, naime, o kratkom povijesnom razdoblju kada žene s ovih prostora po prvi put u ulaze u javni i politički život na velika vrata koja su im do tada bila zatvorena uslijed opresije patrijahalnog drušva. Do danas se ovakav masovan i značajan društveni i politički iskorak nije ponovio.

Izložba će biti otvorena do 25. svibnja i moći će se razgledati radnim danom od 18 do 21 h.