Erasmus +: što je dosad učinjeno?

02_02_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: europa.eu
Erasmus +: što je dosad učinjeno?

Od 1. siječnja 2014. u programu Erasmus + dosad je sudjelovalo više od milijun građana Europske unije te je realizirano više od osamnaest tisuća projekata.

Prema riječima Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU), od 1. siječnja 2014. – početka provedbe programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta – više od milijun građana Europske unije dobilo je priliku sudjelovati u osamnaest tisuća projekata financiranih u okviru programa Erasmus+, čiji je proračun za prvu godinu iznosio više od 2 milijarde eura. Fleksibilnijim prilikama za suradnju među različitim sektorima doprinosi se reformama i modernizaciji, te se stoga u europskim sustavima za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport lakše mogu iskušavati inovativne prakse.

Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: - Program Erasmus+ u svojoj se prvoj godini pokazao vrlo uspješnim. Impresivan broj sudionika dokazuje da taj program mladima poboljšava izglede za zapošljavanje, pomaže im u stjecanju novih vještina i iskustava te podupire modernizaciju europskih sustava za obrazovanje, osposobljavanje i mlade. Na temelju te popularnosti programa nastojat ćemo uključiti više ljudi različitih interesa, profila i društvenih pozadina.

Osim toga, nova studija regionalnog učinka programa Erasmus potvrđuje da sudjelovanje u razmjeni studenata u okviru tog programa značajno poboljšava izglede mladih da dobiju kvalitetne upravljačke poslove, a to posebno vrijedi za studente iz južne i istočne Europe.

Erasmus + u Hrvatskoj

Prema statistici Europske komisije za Republiku Hrvatsku, program Erasmus iznimno je popularan i među hrvatskim građanima: od 2009. godine, kada je otvoren za studente iz visokih učilišta RH, pa do kraja 2014. godine u svrhu studiranja i obavljanja prakse u inozemstvu koristilo ga je 4189 studenata.

Najviše je hrvatskih studenata odlazilo u Njemačku, Austriju, Španjolsku, Sloveniju i Poljsku, koje su se tako pokazale kao najpopularnija odredišta. Studenti koji odlaze na mobilnost najviše su zainteresirani za područja društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti.

Dolazak stranih studenata na visoka učilišta Republike Hrvatske omogućen je od 2010. godine. Od tada pa do kraja 2014. u Hrvatskoj je u svrhu studija i obavljanja prakse boravilo 2077 studenata. Najviše studenata dolazi iz Poljske, Španjolske, Francuske, Njemačke i Slovenije.

Popularnost naših visokih učilišta među studentima i profesorima u inozemstvu raste, te se tako u okviru akademske godine 2015/16. predviđa dolazak 123 člana osoblja te 1534 studenta, većinom iz država Europske unije.

Posebno je važno naglasiti, kažu iz AMPEU, da program Erasmus+ od 2014. godine nudi mogućnosti međunarodnih usavršavanja, prakse, studiranja, volontiranja i rada na zajedničkim projektima u svim sektorima obrazovanja, osposobljavanja i mladih, odnosno onima koji su u te sektore aktivno uključeni. Riječ je o odgajateljima, osoblju u osnovnim i srednjim školama te ustanovama za obrazovanje odraslih, učenicima u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, kao i njihovim nastavnicima i mentorima te mladima i osobama koje rade s mladima. Tako je iz navedenih sektora samo 2014. godine u programu Erasmus+ sudjelovalo 6905 osoba iz Republike Hrvatske - u svrhu studija, učenja, prakse, usavršavanja i osposobljavanja ili volontiranja u inozemstvu.

Na linku je dostupno glavno izvješće Europske komisije, objavljeno 26. siječnja, gdje se mogu pronaći detaljni podaci o provedbi programa Erasmus Plus u 2014.