Erasmus Days u Hrvatskoj

13_10_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Erasmus Days u Hrvatskoj

Dani Erasmusa održavaju se od 13. do 15. listopada 2022. diljem Hrvatske. Na gotovo 190 događanja bit će predstavljena Erasmus iskustva i pozitivni učinci.

Dani Erasmusa održavaju se od 13. do 15. listopada 2022. diljem Hrvatske. Na gotovo 190 događanja bit će predstavljena Erasmus iskustva i pozitivni učinci koje ovaj program već 35 godina donosi pojedincima, ustanovama i njihovim lokalnim sredinama te društvu u cjelini.

Korisnici Erasmusa- ustanove i organizacije koje provode ili su provele Erasmus projekte- organiziraju izložbe, predavanja, prezentacije, druženja s građanima, kvizove, okrugle stolove, radionice, snimanja podcasta, gostuju u medijima, a sve kako bi predstavili svoja iskustva, Erasmus+ projekte, rezultate projekata, odnosno stečena znanja i vještine prenijeli drugima. Ove godine u Erasmus Days uključio se rekordan broj erasmusovaca te je organizirano više od 180 događanja. Većina događanja su javna pa svi zainteresirani mogu pretražiti događanja u svojoj blizini na online međunarodnoj karti događanja. Ovo su neka od njih:

Obrtnička škola Koprivnica i Slatke Delicije d.o.o. primile su ove godine učenike iz Francuske na mobilnost te tako započele suradnju koja se širi i pokazuje da škole i poslodavci mogu na razne načine doprinijeti razvoju školstva i lokalne sredine uz pomoć Erasmusa+. Tijekom Dana Erasmusa posjetitelji ovog događanja moći će se upoznati s detaljima ove suradnje, ali i rada ovih ustanova te se natjecati za nagradu u kvizu znanja.

"Kako (pre)živjeti s darovitim djetetom?", naziv je predavanja za roditelje i stručnjake koji rade s djecom a organizira ga OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću. Temelji se na Erasmus+ edukaciji Gifted children. U Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću profesorica Dragana Balić govorit će o naučenom na tečaju i o osobnom iskustvu u radu s darovitim učenicima. Dotaknut će se raznih tema vezanih uz ovo složeno i uvijek aktualno područje. Između ostalog iznijet će preporuke i savjete za rad s darovitom djecom. Školska koordinatorica Maja Stanišić upoznat će lokalnu zajednicu s Erasmus+ projektom Ojačati jake.

Osječki Pravni fakultet organizira Erasmus caffe – već tradicionalan događaj u povodu Dana Erasmusa. U neformalnoj atmosferi, uz kavu, studenti i nenastavno osoblje će prenijeti svoja iskustva i odgovarati na pitanja svih zainteresiranih za sudjelovanje u Erasmusu koji će moći doznati zašto se prijaviti, koga kontaktirati za pomoć i podršku u procesu prijave, koje su obaveze i prava u programu razmjene i slično.

Priča s tri kraja održat će se u Dječjem vrtiću Mali istraživač u Zagrebu. Odgojitelji će zajedno s djecom u digitalnoj aplikaciji izraditi priču koja ima tri različita kraja. Zajedno će surađivati u izboru priče, skeniranju fotografija, unošenju u aplikaciju i izradi online priče. Nakon što je izrade prikazat će je ostaloj djeci u vrtiću. U atriju vrtića bit će napravljena interaktivna izložba za roditelje.

Utjecaj Erasmusa na lokalnu zajednicu naziv je događanja u organizaciji Srednje škole Jure Kaštelan u Omišu. Na okruglom stolu sudjelovat će svi sudionici iz lokalne zajednice koji su bili uključeni u provođenje projekta Omiška Kampanulica. Cilj susreta je, kroz diskusiju i prezentaciju rezultata, ocijeniti u kolikoj je mjeri sudjelovanje u projektu doprinijelo jačanju promidžbe grada te planiranje novih aktivnosti za daljnji razvoj projekta i kreiranje novih proizvoda.

Erasmus u građi naziv je događanja u organizaciji Graditeljsko-geodetske škole Osijek. U školi će učenici i nastavnici predstaviti svoje iskustvo s mobilnosti diljem Europe. Prikazat će video uratke s putovanja i razgovarati sa svim zainteresiranim učenicima kako bi ih motivirali za uključivanje u slične aktivnosti.

Na sličan način Erasmus Dani bit će obilježeni i u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Dugoj Resi. Aktivni građani za bolju budućnost naziv je aktivnosti tijekom koje će predstaviti iskustvo i rezultate s dva Erasmus+ projekta te kako započeti Erasmus avanturu i time potaknuti građane na aktivno uključivanje. Pripremit će i radionice na temu suradnje i timskog rada, a dan će završiti okruglim stolom.

Učenički dom Podmurvice Rijeka organizira niz događanja na temu ekologije. Povodom Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih generacija unaprjeđenje vlastitih kompetencija“ učenici i djelatnici Doma će saditi i uređivati površine u okolišu Doma s biljkama za oprašivače. Aktivnim radom s učenicima cilj je podizati ekološku svijest i aktivni angažman očuvanja bioraznolikosti. Također će učenici istraživati temu solitarnih pčela i izrađivati informativno-edukativni plakat koji će biti postavljen u okolišu Doma, zajedno s nastambama za solitarne pčele, te podijeljen na društvenim mrežama za širu javnost. Održat će i radionicu "Izrade nastambi za solitarne pčele". Učenici će napraviti nastambe od trstike koje će postaviti u prostoru domskog okoliša, s ciljem razvijanja ekološke svijesti i izravnog utjecaja na očuvanje solitarnih pčela u našim vrtovima.

Elektrotehnička škola Zagreb organizira događaj Power up with ETŠ & Erasmus+. Pripremit će izložbu plakata i videouradaka koji će na slikoviti način predstaviti gdje su sve bili i što su radili tijekom proteklih osam uspješnih Erasmus+ godina. Također, organizirat će i predavanje, te za okruglim stolom povezati učenike i nastavnike koji su sudjelovali u provedbi projekata mobilnosti s onima koji to tek planiraju.


Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka organizira događaj From Rijeka to Europe. Kroz prezentacije i radionice sa sudionicima predstavit će pozitivne učinke na profesionalni i osobni aspekt koje su polaznici stekli sudjelovanjem u programu "From Rijeka to Europe - FRE". Polaznici mobilnosti istaknuti će svoje dojmove kojima će potaknuti buduće sudionike te će ujedno iskoristiti priliku za najavu i promociju novoodobrenog projekta.

Svi erasmusovci su pozvani da tijekom Dana Erasmusa 13., 14. i 15. listopada svoju Erasmus priču ili iskustvo predstave i na društvenim mrežama uz hešteg #ErasmusDays.