Revija nominiranih za EFA

02_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Arhiv
Revija nominiranih za EFA

Gledatelji će imati priliku pogledati najbolje ovogodišnje uratke nezavisnog umjetničkog europskog filma - novi filmovi Pedra Almodóvara, Marca Bellocchia, Romana Polanskog, uz nove nade - Nora Fingscheidt i Kantemir Balagov

U Kinoteci Zlatna vrata će se od 2. do 7. prosinca održati revija filmova nominiranih za Europske filmske nagrade 2019.
Gledatelji će imati priliku pogledati najbolje ovogodišnje uratke nezavisnog umjetničkog europskog filma - Dolor y gloria / Tuga i slava, 2019. Pedro Almodóvar (4 nominacije: film, režija, glavni glumac, scenarij); Il traditore / Izdajnik, 2019. Marco Bellocchio (4 nominacije: film, režija, glavni glumac, scenarij); J'accuse / Oficir i špijun, 2019. Roman Polanski (4 nominacije: film, režija, glavni glumac, scenarij); Systemsprenger / Razbijačica sustava, 2019. Nora Fingscheidt (2 nominacije: film, glavna glumica); Dylda / Visoka djevojka, 2019. Kantemir Balagov (1 nominacija: glavna glumica).

OFICIR I ŠPIJUN
EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2019.:4 nominacije (film, režija, glavni glumac, scenarij)
HRVATSKA PREMIJERA
J'accuse / The Dreyfus Affair / An Officer and a Spy, 2019. Roman Polanski, 132 min. FR/IT
VENECIJA 2019. NAGRADA ŽIRIJA, NAJBOLJI STRANI FILM I NAGRADA FIPRESCI
Scenarij:Robert Harris I Roman Polanski prema romanu Roberta HArrisa
Uloge: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Gregory Gadebois
Dana 5. siječnja 1895. godine kapetan Alfred Dreyfus, mladi časnik u usponu optužen je za špijuniranje za Njemačku i osuđen na doživotnu robiju koju će provesti na Vražjem otoku. Među svjedocima njegovog javnog poniženja nalazi se i Georges Picquart, upravo promaknut u zapovjednika jedinice vojne obavještajne službe koja je Dreyfusa i uhvatila. Međutim, nakon što Picquart otkrije da Nijemci i dalje dolaze do tajnih informacija, biva uvučen u opasan labirint prevare i korupcije koja ne prijeti samo njegovoj časti, već i samom životu.
Afera Dreyfus koja je potresla Francusku u posljednjoj dekadi XIX stoljeća prva je (ili makar jedna od prvih) te vrste, a naročito na tu temu (galopirajući antisemitizam u Evropi) koja je medijski odjeknula poput bombe. U tome je veliku ulogu ulogu imao pisac Emile Zola, i sam stranog porijekla (talijanskog) i vjerovatno zbog toga često u prilici da iskusi onovremenu francusku netoleranciju, aroganciju i šikaniranje.Roman Polanski je aferu pretočio u film, povijesnu doku-dramu koja se dosta oslanja na faktografiju pod naslovom J'accuse, što je bio i naslov i lajtmotiv Zolinog pisma objavljenog u listu Aurora.

TUGA I SLAVA
EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2019.: 4 nominacije (film, režija, glavni glumac, scenarij)
Dolor y gloria / Pain and Glory, 2019. Pedro Almodóvar, 113 min. ES
CANNES 2019. NAJBOLJI GLUMAC
Scenarij: Pedro Almodóvar
Uloge: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Leonardo Sbaraglia, Asier Etxeandia
Film Tuga i slava donosi priču o ponovnim susretima iskusnog Salvadora Malla, filmskog redatelja koji fizički propada. Neki od njih događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom.
Ovo je priča o kreaciji, o tome koliko ju je teško odvojiti od vlastitog života i o strasti koja toj kreaciji daje razum i nadu. U prisjećanju na vlastitu prošlost, Salvador osjeća snažnu potrebu za istom, a u toj potrebi možda se krije i njegov spas.

RAZBIJAČICA SUSTAVA
EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2019.: 2 nominacije (film, glavna glumica)
Systemsprenger, 2019. Nora Fingscheidt, 118 min.
BERLIN 2019. SREBRNI MEDVJED; VUKOVAR FILM FESTIVAL 2019. NAJBOLJI FILM; NJEMAČKI KANDIDAT ZA OSCARA
Scenarij: Nora Fingscheidt
Uloge: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide
Bernadette ili Benni, kako želi da je zovu, nježna je djevojčica silne energije i „razbijačica sustava“. Tako nazivaju djecu koja radikalno krše sva pravila, dosljedno se protive strukturama i malo-pomalo ispadnu iz svih modela pomoći za djecu i mlade u Njemačkoj. Gdje god prihvate tu devetogodišnjakinju, ubrzo je ponovno izbace. A ona upravo na to i cilja, budući da čezne za tim da ponovo živi kod majke, žene koja je neizmjerno preopterećena neuračunljivošću vlastite kćeri.
Prema svojem višestruko nagrađivanom scenariju Nora Fingscheidt inscenira intenzivnu dramu o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju i zaštićenosti, ali i o nasilnom potencijalu koji u tome leži. Film ujedno opisuje i neumorne pokušaje odgojitelj(ic)a i psiholog(inj)a da djeci koja nepredvidivim ispadima predstavljaju prijetnju sebi i drugima pruže perspektivu, oslanjajući se na poštovanje, povjerenje i pouzdanje.

IZDAJNIK
EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2019.: 4 nominacije (film, režija, glavni glumac, scenarij)
Il traditore / The Traitor, 2019. Marco Bellocchio, 145 min. IT/FR/DE/BR
TALIJANSKI KANDIDAT ZA OSCARA
Scenarij:Marco Bellocchio, Valia Santella, Ludovica Rampoldi, Francesco Piccolo i
Uloge: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Candido, Fabrizio Ferracane, Luigi Lo Cascio i Francesco La Licata
Veteran talijanskog filma Marco Bellocchio, poznat po radikalnim filmovima kojima je desetljećima unosio pomutnju u talijansku kinematografiju nije nimalo usporio u svojim poznim godinama. Premijerno prikazan u Cannesu, „zdajnik je talijanski kandidat za Oscara, a prikazuje život jednog od najpoznatijih mafijaških pokajnika, Tommasa Buscette. Uhvaćen u ratu između sukobljenih frakcija Cose nostre 1980-ih, Buscetta prihvaća ponudu suca Giovannija Falconea da postane svjedok protiv mafije. Razočaran napuštanjem tradicionalnih vrijednosti Cose nostre i novim smjerom kojim su njegovi suradnici krenuli, Buscetta svoj čin ne vidi kao kršenje mafijaškog kodeksa i zakona šutnje.
Priča pokriva više od 20 godina tokom kojih su se dogodila brojna smaknuća, veliki sudski procesi i tektonski politički potresi.

VISOKA DJEVOJKA
EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2019.: 1 nominacija (glavna glumica)
Dylda / Beanpole, 2019. Kantemir Balagov, 137 min. RU
CANNES FILM FESTIVAL 2019. (Un Certain Regard): Nagrada FIPRESCI, Najbolji redatelj
Scenarij:Kantemir Balagov, Aleksandr Terekhov
Uloge:Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Andrey Bykov, Igor Shirokov
Radnja prati dvije mlade žene u Lenjingradu nakon 2. svjetskog rata. Visoka i mršava Ija radi kao medicinska sestra u bolnici za ratne veterane pri čemu povremeno pada u trans. Sa sobom ponekad vodi i malenog Pašku, sina svoje nepredvidljive i ćudljive prijateljice Maše, koja je čista suprotnost naoko pasivnoj Iji. Film je inspiriran pričama ruskih žena iz 2. svjetskog rata, objavljenima u kontroverznoj knjizi Rat nema žensko lice nobelovke Svetlane Aleksijevič.