Dvostruko bogatiji program u Zoni

02_11_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Dvostruko bogatiji program u Zoni

Nakon uspješnog listopada, program Kluba Zona u studenom još je bogatiji. Info zona je sa suradnicima pripremila dvostruko više prilika za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Nakon uspješnog listopada, program Kluba Zona u studenom još je bogatiji. Info zona je sa suradnicima pripremila dvostruko više prilika za kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz besplatna predavanja, izložbe, tematska druženja i edukacije.

KLUB ZONA U STUDENOM

Grupa uzajamne podrške / prve tri srijede u mjesecu / 19:00
Zavrti film u glavi - ciklus kratkih eko filmova / prvim četvrtkom u mjesecu / 19:00
Kreativni petak / petkom / 18:00
Građanski inkubator / pet subota, od 5.11. / 11:00
Biciklopopravljaonica / prvim ponedjeljkom u mjesecu / 17:00
Književna čajanka / ponedjeljci / 19:00
Sajam razmjene korištenih predmeta / utorak 8.11. / 18:00 - 20:00
Izložba povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti / utorak, 15.11. / 12:00
Graffiti street art radionica / 15.-19.11. / 18:00 - 20:00
4. MŽF: Predavanje o odnosu društva prema menstruaciji / 19.11. / 17:00
Večeri modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! / subotom, od 19.11 / 20:00 - 00:00
Mladi izlažu: Škola likovnih umjetnosti Split / srijeda, 23.11 / 19:00
Kava sa Savjetom mladih: Program rada za 2023. / četvrtak, 24.11. / 18:00
Živa knjižnica: Ne sudi knjige po koricama / nedjelja, 27.11. / 17:00 - 19:00

Za sudjelovanje na pojedinim događanjima potrebna je rezervacija mjesta na klubzona.net.


Grupe uzajamne podrške nastavljaju se održavati prve tri srijede u mjesecu od 19 do 21 sat. Događanje je namijenjeno mladima sa psihosocijalnim poteškoćama i mentalnim oboljenjima te su slobodni pridružiti se, u bilo kojem terminu i bez prethodne najave. Uz stručnjake i volontere pomagače Udruge Feniks Split, kroz grupni rad, sudionici razmjenjuju osobna iskustava, uče i razgovaraju o rješenjima.

Nakon prvog izdanja u listopadu, ciklus kratkih eko filmova "Zavrti film u glavi" održat će se prvog četvrtka u mjesecu u 19 sati i u studenom. Nakon projekcije slijedi nagradni kviz, prigodna diskusija i druženje s međunarodnim volonterkama Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Osim prilike za razgovor o okolišu, prirodi i klimatskim promjenama, ovo je prilika i da se u neformalnom razgovoru s volonterkama zainteresirani informiraju o programu Europske snage solidarnosti koji im je omogućio višemjesečni dolazak u Split. Potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Kreativni petci, druženja u kojima je kreativni zadatak samo povod susretu, nastavljaju se održavati petkom od 18 do 21 sat. Sudjelovanje je besplatno, pribor i materijal su osigurani, a zbog kvalitete rada potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

Prvog petka u studenom uz iglu, konac, tkaninu i malo mašte šivat će se bedževi, savršeni modni dodaci. Naučene osnovne šivačke vještine mogu dobro doći i u drugim prilikama. Na drugom Kreativnom petkom u studenom učit će se kako od starih novina nastaje paper art, a na trećem kako od običnih štapova nastaje stick art. Mobile je tema posljednjeg Kreativnog petka u studenom. Riječ je o izradi apstraktnih objekata i konstrukcija koje se njišu pod utjecajem strujanja zraka i često su i zvučno i vizualno zanimljiv dodatak prostoru.

U studenom kreće Građanski inkubator, serija radionica za mlade koje će se od 5. studenog, subotom od 11 do 13 sati održavati u Klubu Zona. Sudjelovanjem u radionicama povezat će se mladi sličnih interesa, ali i stjecati znanja iz područja demokratskog građanstva, aktivizma, ljudskih prava, diskriminacije i korupcije. Dubina obrade tema i dinamika rada prilagodit će se interesima sudionika. Prijavnica za sudjelovanje u Građanskom inkubatoru dostupna je na klubzona.net.

Prvi ponedjeljak u mjesecu u 17 sati nudi priliku za naučiti kako popraviti svoj bicikl, ali i priliku da oni koji već znaju ukloniti neke kvarove na biciklu iskoriste veliki izbor alata te unaprijede svoje znanje i pomognu drugima popraviti bicikl. Za popravke na Biciklopopravljaonici ponovno je obavezna rezervacija mjesta na klubzona.net, a volonteri su dobrodošli i bez prethodne najave.

Koji je aktualan naslov i koji je ponedjeljak novi termin Književne čajanke lakše je pratiti uz ispunjenu prijavnicu na klubzona.net. Najdugovječnije druženje ljubitelja književnosti na Šperunu u studenom prelazi na zimski raspored i održavat će se u 19 sati, ponedjeljcima koje odrede sami sudionici. Prva tema razgovora u studenom je Trkač Stephena Kinga, a termin druženja je 7. studenog.

Prvi utorak u studenome je bio blagdan pa će se Sajam razmjene korištenih predmeta ovog mjeseca iznimno održati tjedan dana kasnije, 8. studenog, od 18 do 20 sati. Bit će to peta prilika za ormar osloboditi od nekorištenih funkcionalnih predmeta, ali i još jedna prilika za upoznavanje volonterki Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i informiranje o mogućnostima međunarodnog volontiranja.

Povodom početka Mjeseca borbe protiv ovisnosti, na jednotjednoj izložbi predstavit će se radovi zatvorenika nastali na radionicama udruge ANST 1700. Otvaranje izložbe je u utorak, 15. studenog, u podne.

Ulični umjetnik i akademski slikar Ivan Svaguša Svaig i ove će godine u Klubu Zona održati besplatnu Graffiti street art radionicu. Sudionici će učiti o povijesti grafita i street arta, uz savjete će razrađivati ideje i prebacivati ih na papir, izrađivati šablone i realizirati konkretne umjetničke intervencije u prostoru. Radionica će se osim u prostoru, od 15. do 19. studenog održavati i na gradskim ulicama, uz osigurane sprejeve i drugi materijal. Obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

Udruga Domine ove godine organizira četvrti Mediteranski ženski festival koji će se baviti ženskim zdravljem. Kao dio festivala, u Klubu Zona će se u subotu, 19. studenog, u 17 sati održati predavanje na temu odnosa društva prema menstruaciji. Prikazat će se i prigodni kratki filmovi nastali kroz projekt Od5Do95.

Od 19. studenog u Klub Zona ponovno će se subotom od 20 sati do ponoći održavati Večeri modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! Na druženje uz društvene igre igrači mogu donijeti svoju igru ili besplatno posuditi i naučiti igrati novu igru iz ponude koju osigurava Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST. Igrači su u prethodnoj sezoni poželjeli u ponudi imati i nešto starije i jednostavnije igre pa je ove jeseni ponuda igara još bogatija.

Predzadnja ovogodišnja izložba u ciklusu izložbi autora mlađe generacije Mladi izlažu otvara se u Klubu Zona u srijedu, 23. studenog, u 19 sati. Fotografskim radovima predstavit će se učenici Škole likovnih umjetnosti Split.

Novi četvrti četvrtak u mjesecu donosi 11. Kavu sa Savjetom mladih. U četvrtak, 24. studenog, u 18 sati tema razgovora bit će Program rada Savjeta mladih Grada Splita za 2023. godinu. Još jedan neformalni sastanak mladih, članova Savjeta mladih, udruga za mlade i stručnjaka relevantnih u različitim područjima poslužit će za upoznavanje s planovima ovog savjetodavnog tijela Gradskog vijeća u većem dijelu druge polovice mandata.

U nedjelju, 27. studenog, u 17 sati u Klubu Zona održat će se Živa knjižnica pod nazivom Ne sudi knjige po koricama. Riječ je o konceptu u kojem sudionici imaju priliku uživo razgovarati sa ljudima različitih iskustava i iz neposrednog razgovora čuti njihove životne priče te osvijestiti vlastite predrasude te srušiti stereotipe. Udruga Feniks Split kao žive knjige ponudit će osobe sa različitim mentalnim poteškoćama i oboljenjima poput depresije, bipolarnog poremećaja, anksioznosti, poremećaja hranjenja, šizofrenije, ovisnosti o igricama i slično.

Iako najavljena za studeni, Šahovska popodneva neće se još početi održavati u novoj sezoni. Osim za događanaj u studenom, na klubzona.net već su otvorene predprijave za tradicionalnu višednevnu Radionicu pletenja koja će se održati u prosincu.