Dugo smo čekali Zabranjeno...

05_10_2013 / 17:19h  |  Autor: Ada Reić  |  Foto: Martina Vuković
Dugo smo čekali Zabranjeno...

Iako je Zabranjeno pušenje posljednji koncert u Splitu imalo prije dvije godine, sudeći po reakciji publike reklo bi se da je prošlo mnogo više. Uvijek dobro raspoloženi Sejo Sexon nasmijavao je publiku vicevima i komentarima od početka koncerta...

Legendarni sarajevski bend Zabranjeno pušenje održao je, povodom desete godišnjice rada udruge Cenzura Plus, koncert na Tvrđavi Gripe. Iako su posljednji koncert u Splitu imali prije dvije godine, sudeći po reakciji publike reklo bi se da je prošlo mnogo više.

Tvrđava Gripe u petak je na nekoliko sati postala epicentar žestokih akorda, pamtljivih stihova i srčanog smijeha za koji je zaslužan Sejo Sexon, frontman benda koji nas je svojevremeno pred malim ekranima do suza nasmijavao serijom Top lista nadrealista.

Neka vidi Roger Waters šta je United Europe, kad se udruže Bosanci i Hrvati


Za vrijeme Zabranjenog pušenja bio je zabranjen i alkohol pa se publika dala u utrku s vremenom a obližnje trafike bile su pod invazijom onih željnih instant zagrijavanja. Netom prije početka, većina publike bila je još uvijek izvan prostora tvrđave, ispijajući pivo i propuštajući predgrupu. Momci iz PleSke žestoko su i dobro svirali, ali za malobrojnu publiku, no kad su započeli prvi taktovi slavne Poso kuća birtija tvrđava se u trenutak ispunila ljudstvom.

Obraćanje publici Sejo je započeo osvrnuvši se na nedavni koncert Roger Watersa - Neka vidi Roger Waters šta je United Europe, kad se udruže Bosanci i Hrvati - što je odmah naišlo na ovacije publike.

Pišonja i Žuga, dobro poznata stvar dragih nam Sarajlija namamila je i one čije su limenke još bile nepopijene a iza nje uslijedila je pjesma čiji je uvod Sejo začinio onako kako samo on zna. - Inspektori Mulder i Scully istražuju slučaj nestale čobančice, pronađena je samo lijeva čarapa i dopičnjak - započeo je tako Karabaju.

Za Lutku s naslovne strane usred uvodne priče pozvao se na Cenzuru riječima - Ovde je sad cenzura pa, jebiga, ne mogu ispričat - no publika željna britkog bosanskog humora u sekundu ga je nagovorila da ispriča još nekoliko recki koje smo ipak, na žalost onih koji nisu bili na koncertu, odlučili cenzurirati.

Beograđankama bi oprostio sve ratne zločine jer su to Devojčice kojima miriše koža

Uvijek dobro raspoloženi Sejo Sexon nasmijavao je publiku vicevima i komentarima od starta te je vedru atmosferu održao do samog kraja koncerta. U svojim šalama prije, između i poslije svirke, dotaknuo se i Beograđanki kojima bi oprostio sve ratne zločine jer su to Devojčice kojima miriše koža, Splićana koji su česti i lako prepoznatljivi gosti na Jahorini koja se spominje u pjesmi Kažu mi da novog frajera imaš, te daleke 84., pjesme Abid sa albuma Das ist Walter, zbog kojeg su mu, kako kaže, slali brojna ljubavna pisma i gaćice. Našalio se i sa svojom rajom ispričavši kako Turistička zajednica grada Sarajeva poziva ljude da posjete Sarajevo - Dođite u Sarajevo, vaš je auto već tamo!

Kad je na red došao Guzonjin sin, Možeš imat moje tijelo i Zenica Blues publika je skladno i glasno pratila svaki stih a mlađi obožavatelji Zabranjenog oduševljeno su plesali. Oni stariji nasmiješeno su pratili fenomenalnu svirku. S Jugom 45 na mnogim se licima pojavila i nostalgija za vremenom koje je prošlo, vremenom koje je bilo dobro.

Radovi na cesti od 10.10. u 10 sati i 10 minuta 

Koncert Zabranjenog pušenja bio je ujedno i najava izlaska njihovg desetog studijskog albuma Radovi na cesti, koji će se 10. listopada u 10 sati i 10 minuta moći besplatno skinuti sa zabranjeno-pusenje.com.