Osobno je političko!

24_02_2014 / 18:06h  |  Autor: Antonija Šitum
Osobno je političko!

Polazeći od feminističke maksime Osobno je političko, izlagači su nam predstavili osobno viđenje načina na koji država zavodi pojedinca poigravajući se značenjem kao sredstvom pokoravanja.

Splitska Galerija umjetnina posljednjih je tjedana bila poprište borbe između države i pojedinca u sklopu međunarodne izložbe Država u krevetu (State Abed), održane od 1. veljače do 21. veljače.

Sama izložba završni je dio kolegija Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama, održanog  ak. god. 2012/13. na UMAS-u.  Polazeći od feminističke maksime Osobno je političko, izlagači su nam predstavili osobno viđenje načina na koji država zavodi pojedinca poigravajući se značenjem kao sredstvom pokoravanja. Prestaje li rob biti rob time što slobodu doživljava u areni, odnosno na biralištu? Je li silovana žena manje silovana ako joj je čin nametnut kao vođenje ljubavi? Iz čega proizlazi opasnost opasnih predmeta kad ih potpuno uljepšamo? To su samo neka od pitanja koja nam se nameću dok promatramo i slušamo radove koji različitim medijima (film, video, fotografija, instalacije, interaktivni web projekti, video performasi, grafička umjetnost, istraživački projekti itd.) propituju granicu osobnog i političkog, pokušavajući definirati kada, na koji način i u kojemu dijelu naše (pod)svijesti ta granica prelazi preko nas, čime naše tijelo i naša glava prestaju biti samo naši.

Po riječima kustosice Natashe Kadin, izložba je namijenjena prije svega studentima umjetnosti, mladim ljudima, a putem edukativnog programa i široj populaciji kojoj na informativan i suptilan način želi pokazati da feminizam nije samo borba za prava 'seksualno ugroženih' žena, nego borba za ljudska prava općenito.
I Natasha je bila žrtva institucionalne ignorancije kada kao magistrica kulturnog menadžmenta u Beogradu i Lyonu po dolasku u Hrvatsku nije mogla nostrificirati diplome jer u nas to zanimanje ne postoji. S istim problemom hladnoće državnog aparata i neosviještenosti društva potčinjenog tom istom aparatu, često se suočavaju i žene kao žrtve nasilja....To nasilje poprima puno širi, simbolički okvir ako se osvrnemo na medijski tretman žene svedene na potrošački prototip ljepote, pornografski prikaz ženske seksualnosti u odnosu na nadmoćni falus, i društvenim ulogama nametnutima samom definicijom braka.

Natasha napominje da je tema feminizma u postsocijalističkim državama, a osobito u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata gurnuta pod tepih pred najezdom gorućih ekonomskih i političkih problema, a zapravo bi se trebalo raditi o jedinstvenoj borbi u kojoj nijedno pravo, odnosno kršenje istog ne bi smjelo biti marginalizirano na račun drugoga.  - Taj mit da je bavljenje ljudskim pravima luksuz kojim se možemo baviti tek nakon što riješimo goruće probleme pokušavamo demistificirati ovom izložbom, kao i radom udruge Mavena - 36 čuda koja kroz interkulturalni dijalog i suvremene umjetničke prakse potiče razmjenu projekata i informacija na međunarodnoj razini - istaknula je. - Zahvaljujući međunarodnoj donaciji kroz projekt PATTERNS Lectures, pomoću kojeg smo, uz podršku UMAS-a i osnovali kolegij, nabavili smo potrebnu literaturu za proučavanje ove tematike, među kojom su i katalozi sličnih izložbi u svijetu, teorijska i kritička literatura o temi, monografije ključnih umjetnica, kao i različiti readeri, časopisi, publikacije. Ta literatura ostaje u trajnom vlasništvu knjižnice UMAS-a za korištenje novim generacijama, a kolegij ćemo, nadam se, nastaviti - dodala je.

Napomenimo da je izložba plod suradnje između nezavisne scene, Mavene, Umjetničke akademije u Splitu i Galerije umjetnina, a za organizaciju i koncept izlaganja zadužene su, osim Natashe, i polaznice kolegija: Eni Buljubašić, Ivana Čagalj, Lovorka Kalebić, Ivana Kevo, Glorija Lizde, Jelena Novaković, Mia Raos, Neli Ružić i Maja Stojić.

Zadovoljna i suradnjom s novom gradskom vlasti, kao i reakcijama posjetitelja koji su bili brojni i nisu ostali ravnodušni, Natasha već sprema nove projekte i optimistično zaključuje: Sve se može kad imaš dobar tim, a to je naš svakako bio!, a mi joj dajmo potporu otporom protiv svih oblika ugnjetavanja, i širenjem znanja kao najboljeg oružja protiv sile.