Dragana Olujić: Djece su debela!

25_04_2021  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Dragana Olujić: Djece su debela!

Šesnaesta gošća podcasta U Zoni bila je jedna od vodećih nutricionistica u Hrvatskoj, Dragana Olujić. U razgovoru s Josipom Škiljom dotakla se alarmantnih podataka o pretilosti Hrvata.

Šesnaesta gošća podcasta U Zoni bila je jedna od vodećih nutricionistica u Hrvatskoj, Dragana Olujić. U razgovoru s Josipom Škiljom dotakla se alarmantnih podataka o pretilosti Hrvata te problemu prevelike dostupnosti nezdrave hrane, a objasnila je i da za zdravu prehranu nisu potrebna velika odricanja.

- Stigla je prva generacija djece koja će živjeti kraće od svojih roditelja - dramatično je upozorenje Dragane Olujić. Istaknula je i da se nepravilna prehrambena ponašanja ne moraju nužno očitovati na tjelesnoj građi, ali da ostavljaju posljedice na zdravlje, a ponudila je konkretne savjete za zdravije prehrambene navike.

Također, upozorila je na pretilost kod djece što postaje sve veći problem, ne samo u Hrvatskoj već i globalno.

- Moramo biti otvoreni i objektivni i priznati da su djeca debela! Nisu ni pretila, niti su preuhranjena, niti su narast će, izvući će se, nego su debela - upozorila je te priznala da i njezina djeca imaju problem s tjelesnom težinom. Upravo na primjeru vlastite djece objasnila je problem prevelike dostupnosti nezdrave hrane izvan kuće, jer trening i zdrava prehrana kod kuće danas često nisu dovoljni, već je iznimno važan i prehrambeni odgoj djece.

Osim o potrebi i mogućnostima zdravije prehrane, pričala je o poduzetničkoj karijeri, najdražoj osvojenoj medalji, a dotakla se i višegodišnjeg rada u Hajduku.

Ovaj inspirativan, direktan i motivirajući razgovor dostupan je na YouTube kanalu podcasta U Zoni.