Dosta je, Zona izlazi iz prostora!

26_03_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Božan Štambuk
Dosta je, Zona izlazi iz prostora!

Konačno možemo najaviti i događanja koja podrazumijevaju izlazak iz prostora - graffiti - street art radionicu te edukaciju o ljekovitom bilju, a tu je i još 20-ak drugih događanja, među kojima i let u virtualnoj stvarnosti, te gostovanje na EgoFree.

Dinamičan niz druženja, izložbi te jednodnevnih i višednevnih edukacija u Klubu Zona traje još od rane jeseni, a početkom proljeća postat će još bogatiji i originalniji. Konačno možemo najaviti i događanja koja podrazumijevaju izlazak iz prostora - graffiti - street art radionicu te edukaciju o ljekovitom bilju, a tu je i još dvadesetak drugih događanja, među kojima i let oko Zemlje u virtualnoj stvarnosti, te gostovanje na EgoFree festivalu na kojem ćemo ponoviti odabrane radionice aktualne sezone.

PROGRAM KLUBA ZONA U TRAVNJU

Biciklopopravljaonica / subota, 1.4. / 12:00 - 16:00
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 1.4. / 20:00
Srednjoškolski književni klub: Posljednji Stipančići & Stranac / utorak, 4.4. / 19:30
Izložba Srđana Savkovića: No music, no echo / četvrtak, 6.4. / 18:00
Kviz HKS-a: HOT 100* / četvrtak, 6.4. / 20:00
Toni Milun: Radionica financijske pismenosti* / petak , 7.4. / 17:00
Književna čajanka: Vrata u ljeto / petak, 7.4. / 20:00
Toni Milun: Radionica financijske pismenosti* / subota , 8.4. / 10:00
Virtual Reality Event* / utorak, 11.4. / od 17:00
Predavanje: Horor film - uvid u tvornicu jeze, strave i užasa / srijeda, 12.4. / 19:30
Stripaški kružok: MaFest - Makarski festival stripa / utorak, 18.4. / 20:00
Biljoteka - edukacija o ljekovitom bilju* / od srijede, 19.4. / 17:30
Kviz HKS-a: Povijesno-geografskih 100 by Kira* / četvrtak, 20.4. / 20:00
Književna čajanka / petak, 21.4. / 20:00
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 22.4. / 20:00
Kviz HKS-a: Sportskih 100 by Kum* / ponedjeljak, 24.4. / 20:00
iTHEom u Zoni: Književna kritika - Cesta / utorak, 25.4. / 18:00
MŠS: Obrasci ponašanja u ljubavnim vezama mladih u Splitu / utorak, 25.4. / 19:30
Graffiti - street art radionica* / od srijede, 26.4. / 20:00
Drabble radionica: Triler* / četvrtak, 27.4. / 17:30
Klub Zona @ EgoFree* / dugi vikend, 29.4. - 1.5.

*rezerviraj mjesto putem prijavnice na klub.infozona.hr

>> Više informacija o događanjima u Klubu Zona prati i pitaj na fejsu
>> Preuzmi plakat i isprintaj ga pa stavi negdje - da tebe podsjeti na događanja ili da druge informira


Volonteri splitske Biciklopopravljaonice i u travnju će prve subote u mjesecu, od 12 do 16 sati, besplatno uklanjati kvarove na biciklima, činiti ih funkcionalnijima i sigurnijima te prenositi svoje znanje o održavanju bicikala.

Nije šala ni da će 1. travnja u 20 sati početi prva od samo dvije Večeri društvenih igara ovog mjeseca. Neprekinuti niz druženja subotom prekidamo zbog neradnih i proljetnih dana te EgoFree festivala u zadnjem travanjskom vikendu. Druga večer igrat se će se 22. travnja te će na obje večeri gostovati Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST što znači bogatiji fond igara i više igrača.

Od listopad se prvim radnim utorkom u mjesecu u 19:30 održava srednjoškolski književni klub na kojem se obrađuju naslovi s državne mature. Matura je već jako blizu pa će se 4. travnja obraditi dva naslova - Posljednji Stipančići i Stranac.

U travnju nastavljamo ciklus izložbi autora mlađe generacije te će portrete i apstrakcije Makaranke Edite Brtan na zidovima Kluba Zona zamijeniti fotografije Srđana Savkovića. Izložba No music, no echo objedinjuje kolekciju fotografija s nekolicine koncerata u Splitu pa su njegovi foto-zapisi svojevrsna jeka glazbenih događaja. Otvaranje izložbe je u četvrtak, 6. travnja, u 18 sati, a postav će se moći pogledati do kraja mjeseca.

Kvizovi Hrvatskog kviz saveza odlična su priprema za popularne televizijske kvizove pa na njima svoje znanje provjeravaju i usavršavaju i početnici i najbolji igrači hrvatske kviz scene. U travnju će se odigrati tri kviza – 6. travnja kviz općeg znanja HOT 100 koji se boduje na međunarodnoj ljestvici, dva tjedna kasnije, 20. travnja, Povijesno-geografskih 100 by Kira te posljednjeg travanjskog ponedjeljka, 24. travnja, Sportskih 100 by Kum za koji bi se moglo tražiti mjesto više. Sva tri kviza počinju u 20 sati, kotizacija za sudjelovanje je od 15 do 20 kuna, a rezervacija mjesta je na klub.infozona.hr.

Popularni matematičar Toni Milun će i u trećoj sezoni gostovati u Klubu Zona. Besplatna trosatna radionica financijske pismenosti održat će se u dvije grupe - u petak, 7. travnja, u 17 sati te u subotu, u 10 sati. Razlike i izbor mirovinskih stupova, zamke kredita, gotovina, kredit ili leasing kod kupnje automobila, ulaganje i štednja, odgovorno vođenje kućnih financija i povrat poreza tek su neke od ponuđenih tema, a sadržaj radionica će se prilagoditi interesu sudionika pa je obavezna rezervacija mjesta i ispunjavanje kratkog upitnika dostupnog putem prijavnice na klub.infozona.hr.

Prva od dvije travanjske Književne čajanke održat će se u petak, 7. travnja, u 20 sati, a druga dva tjedna kasnije. Na prvoj će se razgovarati o romanu Vrata u ljeto, djelu u kojem je R. Heinlein 1959. pisao o putovanju u 2000. godinu, a dogovorit će se i tema drugog druženja.

Pomoću HTC Vive, najnaprednije tehnologije za virtualnu stvarnost, posjetitelji Kluba Zona moći će letjeti oko Zemlje, zaroniti u tamu morskih dubina ili se vratiti u prošlost i biti prvi čovjek koji je zakoračio na Mjesec. Virtual Reality Event održat će u utorak, 11. travnja, od 17 sati. Sudjelovanje je besplatno, ali je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice na klub.infozona.hr.

Erik Lončar ponovno je pripremio događanja za ljubitelje filma. Horor film - uvid u tvornicu jeze, strave i užasa dvosatno je predavanje koje će održati u srijedu, 12. travnja, od 19:30. Metodom filmske analize otkrit će filmske tajne strave i užasa.

Na trećem ovosezonskom Stripaškom kružoku gostuje MaFest - Makarski festival stripa! U utorak, 18. travnja, u 20 sati pričat će se o desetom izdanju najvećeg regionalnog festivala stripa.

Početak proljeća pravo je vrijeme za edukaciju o ljekovitom bilju. Biljoteka je četverodnevna radionica na kojoj će se polaznici upoznati sa biljkama, educirati o njihovom prepoznavanju i korištenju te će isprobati prokušane recepte i degustirali neke proizvode. Radionica će se održavati od srijede od petka, od 19. do 21. travnja, u 17:30, nakon čega je predviđen poludnevni izlet u okolici Splita. Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu rezervaciju putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.

U travnju će udruga iTHEom svoje mjesečno događanje u Klubu Zona ponovno posvetiti književnoj kritici i namjeri da zainteresirane poduči novom pogledu na književna djela. U utorak, 25. travnja, u 18 sati tema razgovora bit će post-apokaliptični roman C. McCarthya - Cesta. Raspravu će moderirati Lucijana Armanda Šundov, profesorica s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu. Slobodni su se pridružiti svi koji žele više naučiti o književnoj kritici.

Tema posljednjeg izdanja Male škole sociologije bit će obrasci ponašanja u ljubavnim vezama mladih u Splitu. Nacionalne statistike upozoravaju na velik broj mladih izloženih nasilju u vezama, a zabrinjavajući je i broj onih koji ga ne prepoznaju ili ne reagiraju na njega. Koliko ima romantike u vezama mladih Splićanki i Splićana otkrit će sociološko istraživanje koje će u utorak, 25. travnja, u 19:30 predstaviti magistrica sociologije Tea Bubić.

Graffiti - street art radionica sudionicima će omogućit da kroz šest dvosatnih termina uče o povijesti grafita i street arta, prebacivanju ideja na papir te o osnovama dizajniranja street arta. Radionica će se održavati od 26. travnja do 1. svibnja - radnim danom od 20 sati, a vikendom od 18 sati. U sklopu radionice realizirat će se i konkretne umjetničke intervencije u prostoru. Sudjelovanje je besplatno, uz osiguran materijal, a rezervacija mjesta je na klub.infozona.hr.

Od studenog prošle godine četvrtim četvrtkom u mjesecu održava se radionica pisanja drabblea - kratkih priča od 100 riječi. Svaki mjesec donosi novi žanr pa će se tako u četvrtak, 27. travnja, u 17:30 pisati triler. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.

Odabrane radionice aktualne sezone ponavljamo na EgoFree festivalu koji će se u svom drugom izdanju održati od 29. travnja do 1. svibnja na Turskoj kuli. Točan raspored događanja i aktere glazbenog programa doznat ćete na Facebook stranici festivala, ali već sada putem prijavnice na klub.infozona.hr možete rezervirati mjesto za radionicu reciklaže odjeće ili radionicu keramike.

Imaš ideju za neko događanje? Dovedi ideju u Zonu!

Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji. Odgovori na par pitanja putem prijavnice za ideje na klub.infozona.hr.