6 dana performansa u Splitu

18_09_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: DOPUST / Press
6 dana performansa u Splitu

Dopust - Dani otvorenog performansa održava se od 19. do 24. rujna u Splitu, uključuje raznolik program, u kojem je se prvi put u Hrvatskoj predstavlja Bečki akcionizam, jedan od najradikalnijih umjetničkih pokreta 20. stoljeća.

Dopust - Dani otvorenog performansa međunarodni je festival izvedbenih umjetnosti, koji će se održati od 19. do 24. rujna u Domu mladih, Galeriji umjetnina, podrumima Dioklecijanove palače te u javnom gradskom prostoru.

Radikalni bečki akcionizam prvi put u Hrvatskoj


Ovogodišnji program bavi se pitanjem situacije te reakcije u obliku umjetničke akcije a prvi će se put u Hrvatskoj predstaviti scena Bečkog akcionizma, i to izložbom filmova, fotografija i video radova umjetnika Hermanna Nitscha, Guntera Brusa, Otta Muehla te Rudolfa Schwartzkoglera.

- Bečki akcionizam jedan je od najradikalnijih umjetničkih pokreta dvadesetog stoljeća, koji ne gubi svoj kontinuitet još ni danas. U ranim 1960-im njegovi protagonisti Günter Brus, Hermann Nitsch, Otto Muehl i Rudolf Schwarzkogler otišli su izvan granica slikarstva u akcije rada sa stvarnim tijelima, objektima i tvarima u prostoru i vremenu - objašnjavaju organizatori Dopusta.

Akcionizam je, dodaju, uzrokovao metež i skandal - ne samo u vrijeme kada se događao, no isto je tako izazvao raspravu o tabu pitanjima te na kraju bio koinicijator procesa socijalnog premišljanja.

Performansi domaćih umjetnika


Tijekom programa izvedbama u galerijskom i javnom prostoru predstavit će se umjetnici Slaven Tolj, Josip Pino Ivančić, Damir Stojnić, Marko Marković,Milan Božić, Boris Šitum i Marin Tudor, Hrvoje Cokarić, Petar Grimani, Gildo Bavčević, Tajči Čekada i Čarli Čagornja, Vice Tomasović, Mario Cvjetković, Tihana Mandušić i Marija Golub.

Detaljan program može se pronaći na Facebooku.

Dopust u Hrvatskoj, Austriji i Meksiku

Dopust se se ove godine održava u Hrvatskoj, Austriji i Meksiku. Nakon uspješne realizacije programa Dana otvorenog performansa u Beču pri Galeriji Michaela Stock, gdje su se predstavili hrvatski i strani umjetnici program se nastavlja u Splitu.

Galerija Michaela Stock iz Beča ujedno je inicijator suradnje između Mumoka i Dopusta čija se zajednička ideja o predstvaljanju Akcionizma u Hrvatskoj dalje razvijala ka Galeriji Umjetnina Split, HULU-u Split, MKC-u Split te MMSU-u iz Rijeke.