Domaši u GKL-u

30_01_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Gradsko kazalište lutaka Split
Domaši u GKL-u

U petak 1. veljače u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će izvedena premijera predstave „Domaši", autorski projekt Ana Marije Veselčić. Predstava progovara o djeci koja svoje djetinjstvo ili jedan njegov dio provedu u domovima. Predstavom „Domaši“ Gradsko kazalište lutaka Split otvara večernju scenu na kojoj će igrati predstave tematski vezane za odgoj i odrastanje djece, a namijenjene odrasloj publici.

U petak 1. veljače u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će izvedena premijera predstave DOMAŠI, autorski projekt Ana Marije Veselčić.

Predstava „Domaši“ nastala je kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Tekst, režiju i izvedbu potpisala je Ana Marija Veselčić, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj smješteno je oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovi.

Kroz vizuru nekoliko različitih likova, od djece do odraslih koji o njima skrbe, predstava „Domaši“ progovara o djeci koja svoje djetinjstvo ili jedan njegov dio provedu u domovima.

Glumicu i autoricu ove predstave, Anu Mariju Veselčić, publika je već upoznala kroz niz zapaženih uloga u predstava splitskih kazališta, a osvojila je i nekoliko značajnih strukovnih priznanja i nagrada: nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za predstavu „Zbunjoza“ kazališta Playdrama u koprodukciji s GKM Split; nagradu za najbolju epizodnu ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicama, za ulogu Biance u predstavi „Kroćenje goropadnice“ HNK Split; nagradu za najbolju glumicu festivala „Pozorište Zvezdarište“, za ulogu Tonke u predstavi „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“ Gradskog kazališta lutaka. Redatelj svih predstava je Ivan Plazibat.

Predstavom „Domaši“ Gradsko kazalište lutaka Split otvara večernju scenu na kojoj će igrati predstave tematski vezane za odgoj i odrastanje djece, a namijenjene odrasloj publici. Osim u večernjem, predstave će igrati i u poslijepodnevnom terminu u 17 sati, prilagođenom onima kojima teško pada večernji izlazak, naročito tijekom radnog tjedna. Njima predlažemo da dođu odmah „s posla u kazalište“!, pa do početka predstave nešto pregrizu i/ili popiju kavu s prijateljima (uz popust kod ugostitelja - partnera večernje scene), a zatom urone u magiju kazališta i pogledaju predstavu „Domaši“ koja traje 1 sat i 20 minuta.

Nakon premijere predstava će u veljači igrati u slijedećim terminima:
Subota, 2.2. u 19 sati
Ponedjeljak, 4.2. u 19.30 sati
Utorak, 5.2. u 19.30 sati
Srijeda, 6.2. u 19.30 sati
Četvrtak, 7.2. u 17 sati („S posla u kazalište“)
Subota, 9.2. u 19 sati.

Ulaznice po cijeni od 40 kuna moguće je rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1 ili online putem sustava www.croatia-tickets.com.

Fotografije, trailer i dodatne informacije o predstavi potražite na gkl-split.hr.