Događanja od Marjana do Doma

29_08_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Damir Žižić
Događanja od Marjana do Doma

U sklopu projekta Gradimo Dom zajedno aktivnosti organizacija koje djeluju u Domu mladih i u rujnu će preseliti izvan zgrade pa će tako ponuditi sadržaje čak i na Marjanu.

U sklopu projekta Gradimo Dom zajedno aktivnosti organizacija koje djeluju u Domu mladih i u rujnu će preseliti izvan zgrade pa će tako ponuditi sadržaje čak i na Marjanu.

Prvim danom rujna u 10 sati ispred nekadašnjeg zoološkog vrta KUU Uzgon organizira Healing sessions. Sve do 19 sati događanje će pratiti glazbeni program sa fokusom na klasičnu, ambijentalnu i jazz glazbu za koji su zaduženi DJ Tomski i DJ Roni (BiH) te C-bastard i Ruzina Frankulin (HR). Radionice za djecu i mlade o interakciji sa domaćim životinjama održavat će se od 10 do 12 sati i od 17 do 19 sati, a u podne počinje javno čitanje teksta Sakrij sunce nakon čega sve do 14 sati slijedi Open poetry stage. Na istom mjestu, u 19:30 nastavlja se program u suradnji sa QueerAnarchive. Održat će se video projekcija eksperimentalnog filma Nike Pećarine - Psu glede cvijeća.

U ponedjeljak, 9. rujna, u Galeriji Doma mladih Platforma 9.81 u 19 sati otvara dvije izložbe uz stručno vodstvo. Izložba Dvostruki život: Dizajn, umjetnost, aktivizam predstavlja pregled grafičkog dizajna Sanje Iveković, prvenstveno u području oblikovanja knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta, televizijskih grafika i drugih radova nastalih od početka 70-ih do kraja 90-ih godina, kao i nekoliko umjetničkih projekata u kojima upravo dizajn igra važnu ulogu. Na katu galerije istovremeno će se otvoriti izložba Širite Ženski svijet koja prikazuje dizajn progresivnih ženskih časopisa u periodu od 1934. do 1946. godine.

U istom tjednu, u četvrtak, 12. rujna, u 20 sati Kam Hram u Amfiteatar Doma mladih dovodi francusku cirkusku kompaniju Éolienne (Vjetar) koja će se splitskoj publici predstaviti plesno-akrobatskom izvedbom Souffle (Dah) u kojoj plesačica i akrobatkinja nastupa uz glazbu violončela i uz zvukove ljudskog daha.

U subotu, 21. rujna, u Plavoj dvorani Doma mladih od 10 sati počinje radionica House some more u organizaciji kolektiva Style force. Sudionici će nakon uvodnog teorijskog dijela imati priliku naučiti i korake house plesa.

Nova izložba u Galeriji Doma mladih otvorit će se 26. rujna u 20 sati. Udruga Mavena predstavit će fotografski projekt Bojana Mrđenovića koji je kroz pet godina sakupio više od 1500 analogno napravljenih fotografija mjena nastalih uslijed neplaniranog i invazivnog razvoja turizma na našoj obali. Izložba Magistrala bit će otvorena do 10. listopada.

Aktivnosti projekta Gradimo Dom zajedno sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt provodi Platforma Doma mladih u partnerstvu sa Gradom Splitom, Multimedijalnim kulturnim centrom, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, Koalicijom udruga mladih i Festivalom mediteranskog filma Split.