(Dobar?) posao u Njemačkoj

09_10_2015 / 10:28h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
(Dobar?) posao u Njemačkoj

Predavanje o mogućnostima zapošljavanja u Njemačkoj održano je 7. listopada. Antonija Ordulj je u ime agencije za zapošljavanje u inozemstvu SIDOS predstavila na koji način zainteresirani mogu doći do posla.

U sklopu izložbe Put do njemačkog ujedinjenja, u organizaciji Hrvatsko-njemačkog društva Split, 7. je listopada na trećem katu Prime Grad održano predavanje o mogućnostima zapošljavanja u Njemačkoj. Izlagačica Antonija Ordulj je u ime agencije za zapošljavanje u inozemstvu SIDOS predstavila na koji način zainteresirani mogu doći do posla.

Iako je zapravo bila riječ predstavljanju lokalnog posrednika za traženje posla u Njemačkoj, publika je pokazala interes jer je zapošljavanje preko agencije, posebice za ljude srednjih godina, jednostavnija i sigurnija opcija.

SIDOS surađuje s Uniqueom, vodećom tvrtkom za zapošljavanje u Njemačkoj. Procedura prijave je poprilično jednostavna. Potrebno je poslati svoj životopis na mail adresu [email protected], nakon čega oni kandidata ili kandidatkinju pozivaju na razgovor kako bi izradili njegov/njezin profil te kako bi za njega/nju potražili posao koji najviše odgovara njegovim/njezinim vještinama. Nakon toga slijedi razgovor za posao s predstavnicima tvrtke Unique i njihovim klijentima, pa ako se netko pokaže kao idealan kandidat, sklapa se ugovor o radu i rad u Njemačkoj može započeti.

Ordulj tvrdi da trikova nema jer agencije svoj rad ne naplaćuju od kandidata i kandidatkinja za posao, već od firmi koje preko njih pribavljaju radnike, a sva su radnička prava maksimalno zaštićena. Jedino što je potrebno jest barem osnovno znanje njemačkog jezika. Također treba napomenuti kako bi ovaj sistem traženja posla možda najviše odgovarao osobama čija je struka elektrotehničar, mehaničar, elektroinstalater, limar i slično. Ordulj je napomenula kako se traže i informatičari, te liječnici za koje se ipak očekuje da imaju višu razinu poznavanja jezika.


Ljubitelje njemačkog jezika i kulture očekuje program i u studenom

Dvojezična izložba može se posjetiti još do 15. listopada, ali u studenom ljubitelje njemačkog jezika i kulture očekuje još poslastica.

Naime, škola njemačkog jezika Delfin planira novu izložbu, Idealni svijet diktature?, koja će biti postavljena 9. studenog. U njoj će kroz fotografije i dvojezični tekst biti predstavljena svakodnevica bivšeg DDR-a. U njenom sklopu bit će postavljena i izložba stripa Zidovi, koji su polaznici Delfina kreirali pod mentorstvom akademskog umjetnika Ivana Svaguše.

Za kraj studenog planira se još jedno izlaganje radova, ovog puta novih polaznika Svagušine storyboard/strip radionice koja će se održati od 9. do 30. listopada. Njihovi crteži također će biti izvedeni na sceni od polaznika radionice fizičkog teatra koju će voditi mimičar, glumac i kazališni pedagog Alen Čelić od 10. do 19. studenog.

Uz to, od 20. do 21. studenog u Splitu će gostovati i Mawil, njemački autor stripa, koji će održati javno čitanje iz svog nagrađivanog stripa Kinderland.