U Zoni o seksualnom nasilju

23_04_2015 / 17:20h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Erik Lončar, ilustracija
U Zoni o seksualnom nasilju

Istraživanja pokazuju da 25% - 30% žena tijekom života doživi neki oblik seksualnog nasilja. U Info zoni će se održati poludnevna radionica prevencije rodno uvjetovanog nasilja namijenjena ženama i djevojkama.

U Info zoni će se 30. travnja od 15 sati održati poludnevna radionica prevencije rodno uvjetovanog nasilja namijenjena ženama i djevojkama. Prijave za sudjelovanje u radionici otvorene su na infozona.hr/prijava.

>> Prati najave događanja u Info zoni na infozona.hr/program

Suprotno uobičajenom vjerovanju da seksualno nasilje nad ženama nije čest problem, istraživanja pokazuju da 25% - 30% žena tijekom života doživi neki oblik seksualnog nasilja. Radionica je usmjerena na senzibiliziranje i educiranje javnosti za pitanje rodno uvjetovanog nasilja, s naglaskom na seksualno nasilje. Sudionice će se educirati o oblicima, rasprostranjenosti i posljedicama seksualnog nasilja. Preispitivat će mitove i predrasude koji doprinose nasilju nad ženama, te kakve posljedice to ima na položaj žene na osobnom i društvenom planu. Sudionice će se upoznati i sa zakonskim i proceduralnim okvirom, te s Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, a razgovarat će i o situaciji u Hrvatskoj, pozitivnim promjenama i perspektivi, te će se sudionice uputiti na relevantne izvore informacija o rodno uvjetovanom nasilju.

Radionicu će, u suradnji s Ligom za prevenciju ovisnosti i Info zonom, održati Ženska soba - Centar za seksualna prava, organizacija iz Zagreba koja je u proteklih 12 godina djelovanja održala preko 900 edukacijskih sadržaja iz područja seksualnog nasilja i seksualnih prava, za više od 34 tisuće korisnika i korisnica. Voditeljice radionice su Paula Zore, profesorica komparativne književnosti i povijesti te dugogodišnja aktivistica za prava žena, i Laura Marković, psihologinja u Centru za žrtve seksualnog nasilja. Tom prigodom u Split će gostovati i Irena Sarta i Matea Sedmak iz Vladinog ureda za ravnopravnost spolova.

Radionica je sastavni dio projekta Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Moj glas protiv nasilja/My voice against violence koji financijski podržava Europska unija (u okviru Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS). Projekt se odvija u suradnji sa dvije partnerske organizacije: Ženska soba – Centar za seksualna prava i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.