Kreativni biznis od vinila

16_11_2015 / 10:50h  |  Autor: A. Marković  |  Foto: DMT Waste Art
Kreativni biznis od vinila

Da se nešto što se naziva otpadnim i neupotrebljivim materijalom itekako može iskoristiti i da recikliranje može biti i kreativno pokazuje DMT Waste Art.

Da se nešto što se naziva otpadnim i neupotrebljivim materijalom itekako može iskoristiti i da recikliranje može biti i kreativno pokazuje DMT Waste Art. DMT je kratica za Drale – Mirta – Tomo, mladi kreativni trojac iz Osijeka u sastavu Dražen Alić (28), Mirta Dišković (20) i Tomislav Vukojević (24). Trojka od ožujka ove godine ručno rezbari stare i nefunkcionalne gramofonske ploče i pretvara ih u satove i nakit.

Kreativnim recikliranjem do vlastitog brenda

Kako je sve počelo, objasnio je Dražen. – Tomo i ja bili smo cimeri koji su stalno nešto kombinirali s kreativom i recikliranjem. Upoznali smo Mirtu koja je u to vrijeme završavala srednju umjetničku školu, što je bilo savršeno vrijeme da nešto svi zajedno počnemo raditi. Danas, 8 mjeseci kasnije, živimo svi zajedno u stanu, gdje i radimo.

Dražen je u Londonu studirao glazbenu produkciju, a zatim se vratio u Osijek, no nije očekivao da će se moći baviti onim što je studirao. - Nikada se nisam nadao poslu u struci jer mi se u to vrijeme diploma nije mogla nostrificirati. S vremenom sam postao dosta opterećen ekološkom situacijom u svijetu, što me navelo da počnem reciklirati i širiti to na druge ljude. Sasvim slučajno sam s ostatkom ekipe došao na ideju da bi mogli rezbariti stare gramofonske ploče i time stvoriti neki brend. Kao što vidim, brend se brzo širi i na njegovoj ćemo popularnosti moći siriti još načina recikliranja koje imamo u pripremi – kaže.

Biznis od vinila

Budući da su svi produkti ovog trojca ručni radovi i da, za razliku od stroja, nema narudžbe koju ne mogu ispuniti, pitanje kako im to uspijeva nametnulo se samo. - Ploče smo naučili rezbariti sami. Trebalo nam je 8 mjeseci da ih naučimo dobro i brzo rezati kao što to sada radimo – prisjeća se Dražen. Danas ide puno brže a, osim što realiziraju vlastite ideje, realiziraju i tuđe, i to i za ploče i za nakit, za koji je u potpunosti zadužena Mirta.

Na pitanje što još rade i imaju u planu raditi, Dražen odgovara ovako: - Torbice su već u izradi, a osim njih planiramo izrađivati okvire za slike, podmetače za čaše, bilježnice, zdjele, stalke za mobitele. Vinil je stvarno sjajan materijal za izradu raznih predmeta, može se topiti (savijati) i rezati tako da je stvarno mašta granica.

Mašta je ponekad toliko bezgranična da proizvede prilično komplicirane ideje. – Najteže je realizirati dizajn s puno detalja kao bicikli u krug ili ploču sa motivima grada Osijeka. Budući da ipak sve radimo ručno, zna nam trebati i do 4 sata rezanja po jednoj takvoj ploči – govori Dražen otkrivajući i neke od neobičnijih narudžbi. - Najneobičniji dizajn bilo nam je rezbarenje ploče s likom Pape Ivana Pavla ll., ali ne ulazimo previše u to sto je čudno a što nije, svatko ima svoj ukus i mi to poštujemo.

Čistiti svijet i tako zarađivati za život

No, ne planiraju reciklirati samo vinil. - Trenutno pišemo projekt za fondove EU. Imamo jako dobar plan (kako kažu prijatelji) reciklirati plastiku, drvo i metal te od njih izrađivati umjetničke instalacije te stvari potrebne ljudima za život kao namještaj. Bilo bi divno čistiti ovaj svijet i od toga zarađivati za život, jednoga dana zaposliti više ljudi da rade istu stvar kao i mi i širiti to sve na buduće generacije.

Totalno drukčiji od – kapitalista

Iza DMT Waste Arta stoji udruga Pavijani koju je trojac pokrenuo početkom ove godine i koja se, Draženovim riječima, bavi organiziranjem događanja i snimanjem video spotova, kratkih filmova te ekologijom. Da im je ekologija u radu ključna, potvrđuje i činjenica da hranu nabavljaju isključivo na EKO štandovima i da podržavaju obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. - Općenito se borimo za neki bolji svijet. Nekada bismko htjeli razviti radni sustav u kojem bi svojim zaposlenicima omogućili radne uvjete totalno drukčiji od kapitalističkih. Nas radnik bio bi sretan radnik a to ga onda čini i dobrim radnikom. Smatramo da se neke stvari kao ova mogu izvesti. Želimo raditi na tome te dokazati da je promjena moguća i da treba ići u tom smjeru.